Dnevni izveštaj 01.09.2022
Objavljeno: 01. 09. 2022

Padovi na globalnim berzama produženi tokom srede 
Poslednjeg dana avgusta indeksu su bili u crvenom. Bio je to četvrti uzastopni dan pada za berze u SAD ali i u Evropi. Talas kraćeg uzleta na generalno silaznom tržištu je izgleda završen i indeksi nastavljaju silazni trend koji traje još od početka godine. Razlog je ovih dana i dalje isti – izgledi za neki vid sporijeg tempa monetarnog zatezanja su umanjeni i po svemu sudeći FED namerava da i dalje agresivno povećava referentnu kamatnu stopu, čak i do 4% ili do nivoa kada bi se stiglo do pozitivnih realnih kamatnih stopa, što podrazumeva suzbijanje inflacije do 2%. 
Dow Jones Industrial Average pao je za 144 poena, ili 0,5%. S&P 500 je izgubio 0,3%, a Nasdaq Composite je pao za 0,1%. 
Akcije BYD-a su pale za više od 12% tokom sesije u sredu u Hong Kongu, nakon što je Berkshire Hathaway Vorena Bafeta smanjio svoj udeo u kineskom proizvođaču električnih automobila. Konglomerat je neznatno smanjio svoje procenat svojih akcija sa 20,04% na 19,92%, prema prijavi na berzi u Hong Kongu. Berkshire je prodao 1,33 miliona akcija BYD-a za oko 47 miliona dolara. 
Bed Bath & Beyond je u sredu izneo strateški plan, ali čini se da detalji samo potvrđuju da ovu kompaniju iz segmenta maloprodaje kućne robe još uvek čeka težak put dok pokušava da spase svoje poslovanje. Akcije su pale za skoro 24%. 
Akcije platforme za onlajn trgovinu Robinhood pale su za 2% u ranom jutarnjem trgovanju nakon što je Barclays rekao da kratkoročni izgledi kompanije izgledaju ne baš impresivno, obzirom na sa sve veću konkurenciju i sve veće regulatorne rizike. 


Panevropski Stoxx600 je izgubio 1%. Ruski gasni gigant Gasprom ostvario je rekordnu dobit u prvom polugodištu i obećao nove dividende akcionarima, zbog čega su njegove akcije porasle za više od 27%. 
Energetska kompanija u većinskom državnom vlasništvu saopštila je da je njen odbor predložio dividendu od 51,03 ruske rublje (0,85 dolara) po običnoj akciji za prvu polovinu 2022. U svom izveštaju o zaradi za prvu polovinu u utorak, Gasprom je objavio rekordnih 2,5 biliona rubalja (41,75 dolara). milijardi) neto dobiti. 
Izvor: CNBC, Investing.com