Nedeljni pregled 29.08.-02.09.2022
Objavljeno: 05. 09. 2022

Wall Street je u korekciji treću sedmicu zaredom. Povećanje broja radnih mesta u avgustu bilo je veće od očekivanog, i ojačalo je argumenet Federalnih rezervi za agresivnije povećanje kamatnih stopa u cilju suzbijanja inflacije. Za nedelju dana, Dow i S&P 500 su oslabili 3%, dok je Nasdaq pao preko 4%. Prinos na 10-godišnje zapise američkog trezora porastao je na 3,19%. Cene sirove nafte porasle su u petak pošto su se lideri G7 složili da ograniče cene ruske nafte, a Rusija je zapretila da će zabraniti izvoz u sve zemlje koje ih primenjuju. Cena nafte na nedeljnom nivou imala je ipak negativnu promenu (87 USD za barel), pošto je proizvodnja u SAD porasla. 

 
U toku ove nedelje dve makro objave biće u fokusu tržišta. U utorka očekujemo najnovija istraživanja indeksa menadžera nabavke (PMI). Očekuje se da će S&P Global Composite PMI još opasti na 45, sa 47,7 u julu, pri čemu svako istraživanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju aktivnosti. Očitavanje ankete je opadalo šest uzastopnih meseci, pri čemu je poslovna aktivnost opala kako u proizvodnji tako i u uslužnoj industriji.  
 
Kreatori politike u Evropskoj centralnoj banci (ECB) održaće svoj sledeći sastanak o politici 8. septembra, a očekuje se odluka o kamatnoj stopi. Tržišta očekuju povećanje stope od najmanje 50 baznih poena (bps), a neki zvaničnici ECB pozivaju na veće povećanje od 75 baznih poena. Zvaničnici ECB su prethodno podigli referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena u julu, nakon što su stopu zadržali na negativnim nivoima od 2014. Rastuća inflacija u evrozoni, koja je nedavno dostigla novi istorijski maksimum od 9,1% u avgustu, zajedno sa slabljenjem evra je navela zvaničnike ECB da razmotre agresivnije povećanje kamatnih stopa.