Dnevni izveštaj 08.09.2022
Objavljeno: 08. 09. 2022

Komentari iz FED-a konačno podigli indekse u Americi; Evropa u minusu usled rastućih strahova od recesije 
Sreda je bila relativno dobra za vodeće američke indekse, pošto su komentari pojedinih članova FED-a uneli dozu optimizma među investitore. Dow Jones Industrija Average je ojačao 435,98 poena, ili 1,40%, da bi završio dan na 31.581,28 poena. S&P 500 je porastao 1,83% na 3.979. a Nasdaq Composite je porastao za 2,14% na 11.791,90, prekinuvši sedmodnevni niz gubitaka. 
Potpredsednik Fed-a Lael Brainard ponovo je potvrdio da će centralna banka učiniti sve što je potrebno da uguši inflaciju, istovremeno primjećujući rizik od toga da se može otići i predaleko sa sadašnjim merama, pa su mnogi na tržištu ovo videli kao ohrabrujući znak. 
U sredu su Federalne rezerve dale svoj rezime o trenutnim ekonomskim uslovima, poznat kao Bež knjiga. Izveštaj je pokazao da je ekonomska aktivnost malo promenjena u mnogim regionima širom SAD i da su izgledi za rast i dalje slabi. 


Panevropski Stoxx600 je završio dan u padu od 0,4%. Austrijska elektroprivredna kompanija Verbund skočila je za 12% do kasnog jutra, predvodeći veliki rast akcija sličnih evropskih preduzeća dok je tržište očekivalo potencijalne promene u regulativi kako bi se prebrodila sve dublja energetska kriza na kontinentu. 
Francuski proizvođač video igara Ubisoft Entertainment pao je za više od 16% nakon što je objavio da je kineski konglomerat Tencent povećao svoj udeo u kompaniji, što se smatra kao smanjenje verovatnoće potpunog otkupa. 
Nomura je smanjila svoju prognozu kineskog BDP-a za celu godinu na 2,7%, što je još jedno smanjenje u odnosu na prethodnu procenu od 2,8% postavljenu u avgustu. Nova perspektiva zasnovana je na analizi Nomure koja je otkrila da je 12% kineskog BDP-a pod uticajem anti-Covid mera. 
Izvor: CNBC, Investing.com