Nedeljni pregled 05.09.-09.09.2022
Objavljeno: 12. 09. 2022

Američko tržište akcija poraso je u petak treći dan zaredom, prekinuvši tronedeljni niz gubitaka. Za sedmicu, Dow je završio 2,7% više, S&P 500 je dodao 3,7%, dok je Nasdaq dobio preko 4%. Prinosi na trezorske obveznice porasli su na najviši nivo od sredine juna, pri čemu je prinos na desetogodišnje obveznice nakratko porastao iznad 3,35% u utorak, pre nego što je sedmicu zatvorio na 3,32%. Cene sirove nafte pale su na najniži nivo od januara ranije u toku prethodne nedelje, ali su porasle u petak pošto je ruski predsednik Vladimir Putin zapretio da će prekinuti isporuke. Cena sirove nafte je u sredu nakratko pala ispod 82 dolara po barelu, da bi se u petak vratila na 86 dolara po barelu. 

 
U toku ove nedelje fokus investitora biće na dve makro objave – jedna se tiče nivoa inflacije a druga prihoda u maloprodaji. U utorak će Biro za statistiku rada (BLS) objaviti svoj najnoviji indeks potrošačkih cena (CPI). Predviđa se da će se glavna inflacija blago ubrzati na 8,7% godišnje u avgustu, u odnosu na 8,5% u julu. Bazna inflacija, koja isključuje promenljive troškove hrane i energije, verovatno je ubrzala na 6,1% godišnje, u poređenju sa 5,9% u julu. Dok je tempo inflacije donekle ublažen nakon što je dostigao 40-godišnji vrhunac od 9,1% u junu, pošto su troškovi energije pali, cene su ostale i dalje relativno visoke jer su troškovi za druge kategorije roba i usluga nastavili da rastu. 
 
Očekuje se da će u četvrtak Biro za popis stanovništva SAD objaviti svoj izveštaj o maloprodaji u avgustu, pružajući važne ažurirane informacije o potrošnji i raspoloženju potrošača. Predviđa se da će prodaja na malo stagnirati u avgustu, nakon što je prodaja ostala nepromenjena u julu. Rast maloprodaje je usporen poslednjih meseci pošto su rastuća inflacija i pad poverenja potrošača uticali na njihove kupovne navike.