Dnevni izveštaj 13.09.2022
Objavljeno: 13. 09. 2022

Globalne berze u zelenom 
Američki indeksi su u ponedeljak porasli pošto je slabiji dolar i rastuće uverenje da je inflacija dostigla vrhunac pomogli su da se sentiment na tržištu ostane dobar. 
Dow Jones Industrial Average je dobio 231 poen, ili 0,7%. S&P 500 je porastao 1,1%, a Nasdaq Composite je dodao 1,3%. 
Akcije Gileada porasle su za 3,8% nakon što je kompanija otkrila da je rešila slučaj patenta za svoje HIV terapije sa proizvođačima generičkih lekova. Akcije Bristol-Miers Skuibb-a su skočile za 5,4% nakon što je američka Uprava za hranu i lekove odobrila oralni tretman kompanije, za psorijazu plaka, poznatu kao Sotiktu. 


Panevropski Stoxx600 je završio rastom od 1,8%. Akcije švedske maloprodjane kompanije Thule Group pale su za više od 14%, nakon što je kompanija u nedelju objavila upozorenje o profitu, navodeći pad potražnje u sektoru maloprodaje bicikala. 
Akcije kompanije Hellofresh sa sedištem u Berlinu pale su za više od 2% tokom jutarnjeg trgovanja u Frankfurtu. Kako je Rojters izvestio, kompanija sarađuje sa američkim Ministarstvom poljoprivrede i jednim od njegovih dobavljača, zbog upozorenja važnog po javno zdravlja. 
Izvor: CNBC, Investing.com