Nedeljni pregled 12.09.-16.09.2022
Objavljeno: 19. 09. 2022

Wall Street je prethodnu nedelju završio u crvenom, pošto je očitavanje inflacije CPI gore od očekivanog ojačalo očekivanja da će dođi do daljeg pooštravanju od strane FED-a. Za nedelju dana, Dow je pao preko 4%, S&P 500 je pao za 4,8%, dok je Nasdaq pao za 5,5%. Prinosi na trezorske obveznice su porasli na najviši nivo od sredine juna, sa prinosom na desetogodišnje obveznice na zatvaranju na 3,45%. Dvogodišnji prinos je skočio na 3,87%, što je najviši nivo u poslednjih 15 godina, sa proširenjem krive prinosa između dvogodišnjih i desetogodišnjih zapisa, što se često smatra vodećim indikatorom recesije. Cene sirove nafte su ostale pod pritiskom zbog zabrinutosti da bi globalna recesija mogla uticati na potražnju. Sirova nafta se trgovala na blizu 85 dolara po barelu. 

 
U toku ove nedelje glavni fokus tržišta je na novom sastanku u FED-u. Federalne rezerve SAD će održati svoj dvodnevni sastanak o politici u utorak i sredu, a odluka o kamatnoj stopi i konferencija za novinare zakazani su za sredu. Tržišta uveliko očekuju povećanje stope od 75 baznih poena (bps). FED je podigao referentnu stopu federalnih fondova za kumulativnih 225 baznih poena od marta, u nastojanju da se izbori sa rastom cena pošto je stopa inflacije porasla na 40-godišnji maksimum poslednjih meseci. 
 
U utorak će američki Biro za popis stanovništva objaviti podatke o avgustovskim stambenim počecima i građevinskim dozvolama, prateći izgradnju novih stambenih jedinica. Predviđeno je da će broj novo započetih kuća na 1,44 miliona jedinica, što je neznatno u odnosu na 1,446 miliona u julu, pošto su rastući troškovi materijala i pad potražnje potencijalnih kupaca kuća uticali na novu izgradnju poslednjih meseci. Predviđa se da će se broj izdatih građevinskih dozvola smanjiti na 1,61 milion u avgustu, sa 1,685 miliona u julu.