Dnevni izveštaj 21.09.2022
Objavljeno: 21. 09. 2022

Američke i evropske berze juče u crvenom u iščekivanju novog sastanaka u FED-u 
Američki indeksi bili su i juče, za razliku do ponedeljka, u crvenom a sve u iščekivanju nove odluke u FED-u o daljem podizanju referentne kamatne stope. 
Dow Jones Industrial Average je pao za 250 poena, ili 0,8%. S&P 500 je pao za 0,87%, a Nasdaq Composite za 0,7%. 
Akcije Forda su bile pod prodajnim pritiskom nakon što je objavljeno da će problemi u lancu snabdevanja koštati dodatnih milijardu dolara u trećem kvartalu. 
Akcije proizvođača vakcina BioNTech, Moderna i Novavak su se oporavile, ojačavši u utorak nakon pada u ponedeljak kada je predsednik Džo Bajden dao komentar da je pandemija gotova. 
Akcije zdravstvene kompanije Humana porasle su za 1% u utorak i dotakle 52-nedeljni maksimum dan nakon što je kompanija podigla svoja očekivanja za 2022 godinu. Kompaniju je takođe unapredio Morgan Stanley, koji je rekao da bi kompanija mogla imati mogao biti najbolji maloprodajni plan prodaje lekova za „Medicare Advantage“. 
Podaci o tržištu nekretnina objavljeni u utorak pokazali su neočekivani skok u započetim kućama za avgust, iako su građevinske dozvole zabeležile najveći pad od aprila 2020. 


Panevropski Stoxx600 završio je privremeno u padu od 1,1%. Tamošnje berze i dalje u foksu drže predstojeći sastanak i odluku u FED-u. 
Švajcarska biotehnološka kompanija Bachem Holding je porasla za 12%, nakon potpisivanja dva nova ugovora o peptidima. 
Izvor: CNBC, Investing.com