Dnevni izveštaj 23.09.2022
Objavljeno: 23. 09. 2022

Produžen pad na berzama i tokom četvrtka 
Američki indksi su u četvrtak zabeležile treći dnevni pad zaredom, jer raste strah da će agresivno povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi gurnuti privredu u recesiju. S&P 500 je oslabio 0,8% na 3.757,99, dok je Nasdaq Composite pao 1,4% na 11.066,81. Dow Jones Industrial Average zatvorio je 107,10 poena niže, ili 0,3%, na 30.076,68 poena. 
Akcije Cano Health-a porasle su za više od 40% u kasnom popodnevnom trgovanju nakon što je WSJ objavio da Humana i drugi potencijalni kupci pregovaraju o kupovini pružaoca primarne nege. 
U izveštaju, koji se poziva na izvore, navodi se da bi dogovor mogao biti postignut u narednim nedeljama. 
Akcije FedEx-a porasle su za 2,8% u popodnevnom trgovanju, izbrisavši ranije gubitke nakon što je kompanija objavila svoje fiskalne rezultate za prvi kvartal i detaljne inicijative za smanjenje troškova. Kompanija, koja je ranije ovog meseca upozorila investitore da očekuju slab kvartal, saopštila je da planira da smanji troškove za više od dve milijarde dolara tokom tekuće fiskalne godine. 
FedEx je takođe rekao da će otkupiti 1,5 milijardi dolara u vrednosti svojih akcija tokom fiskalne godine i podići cene usluga od 2. januara 2023. 


Evropske akcije su u četvrtak završile na nižem nivou, pošto su investitori u fokusu imali vesti iz američkih Federalnih rezervi, Švajcarske centralne banke i Banke Engleske. Panevropski Stoxx600 zatvorio se za 1,8% sa svim sektorima i glavnim berzama u negativnoj teritoriji osim banaka i osnovnih resursa. 
Panevropska banka Unicredit prednjači sa skokom akcija od 6,4% nakon što je izvršni direktor Andrea Orcel najavio da će banka povećati svoja očekivanja za godinu tokom rezultata trećeg kvartala u oktobru. 
Akcije Deutsche Banke su pratile trend sa povećanjem od 4,9%, nakon što je finansijski direktor Džejms bon Moltke rekao da će banka nadolazećoj 2023. pristupiti „sa oprezom“. 
Izvor: CNBC, Investing.com