Nedeljni pregled 19.09.-23.09.2022
Objavljeno: 26. 09. 2022

Američki indeksi su oslabili ove nedelje, pri čemu je Dow nakratko pao na novi najniži nivo u 2022, pošto je zabrinutost zbog rizika od recesije porasla nakon što su Federalne rezerve povećale kamatne stope za 75 baznih poena (bps) kako bi obuzdale inflaciju. Tokom sedmice, Dovw je pao za 4%, a S&P 500 za 4,7%, dok je Nasdaq izgubio 5%. Prinosi na trezorske obveznice porasli su na najviši nivo u poslednjih deset godina. Inverzija krive prinosa se produbila, pošto je prinos na dvogodišnjim zapisima porastao iznad 4,2%, u znaku rastućeg pesimizma u pogledu kratkoročnog zdravlja privrede. Cene nafte su pale u petak pošto su strahovi od globalne recesije i jači dolar – koji je u odnosu na evro i funtu porastao na višedecenijske maksimume – uznemirili globalna energetska tržišta. Cena sirove nafte pala je 5% na 79 dolara po barelu, što je najniži nivo od početka januara. 
 
U toku ove nedelje fokus ulagača biće na nekoliko makro objava i na nekoliko objava iz velikih korporacija. U utorak, američki Konferencijski odbor (CB) će objaviti septembarsko ažuriranje svog Indeksa poverenja potrošača (CCI), koji meri optimizam potrošača u pogledu njihovih ličnih finansija i stanja u ekonomiji. Preliminarne procene predviđaju blagi porast poverenja potrošača, na 104 sa 103,2 u avgustu. Univerzitet u Mičigenu će u petak objaviti poslednje septembarsko čitanje indeksa potrošačkog raspoloženja (MCSI). Ekonomisti predviđaju nepromenjeno čitanje indeksa na 59,5, u poređenju sa 58,2 u avgustu i najnižim nivoom u istoriji od 50 u junu. Sentiment potrošača se blago poboljšao početkom septembra, pošto su cene gasa pale a buduća inflaciona očekivanja su donekle ublažena. Međutim, indeks je ostao blizu svojih najnižih nivoa svih vremena, jer konstantno visoka inflacija nastavlja da utiče na opšte raspoloženje. 
 
U utorak, S&P Global će objaviti svoj najnoviji indeks cena kuća Case-Shiller, koji prati nacionalne cene kuća. Rast cena će se verovatno dodatno usporiti u julu, nakon što su cene porasle za samo 0,4% u junu, što je najsporija stopa rasta u poslednje dve godine. Rast cena nekretnina dostigao je vrhunac u martu i od tada je usporen, pošto rastuće kamatne stope na hipoteke i opadajuća pristupačnost kreditima opterećuju potencijalne kupce. Cene su u junu porasle za 18% u odnosu na pre godinu dana, a očekuje se i usporavanje godišnjeg rasta. Takođe u utorak, osnivač hipotekarnih kredita Freddie Mac će objaviti svoj indeks cena kuća (HPI) za jul. Cene su porasle za 0,1% u junu, što je najsporiji rast od maja 2020. godine. 
 
Na korporativnom planu imaćemo  objave rezultata iz Nike (NKE), Micron Technologi (MU), CarMak (KMKS), Carnival Corporation (CCL), Bed Bath & Beiond (BBBI) i Rite Aid Corporation (RAD.