Dnevni izveštaj 30.09.2022
Objavljeno: 30. 09. 2022

Globalne berze opet u padu 
Akcije su iznova u crvenom tokom četvrtka, što je S&P 500 dovelo do novog najnižeg nivoa u ovoj godini. S&P 500 je pao 2,1% na 3.640,47. Uvećani su strahovi da recesija neće sprečiti Federalne rezerve da i dalje povećaju kamatne stope. Rasprodaja je pogodila veći deo tržišta, a predvodio je Apple, koji je imao solidan dnevni pad od 4,9%, pošto je velika investiciona banka (Bank of America) snizila rejting hartije. 
Akcije prodavca polovnih automobila, Car Max, pale su  za 23,2% nakon što je objavio profit u drugom kvartalu ispod očekivanja analitičara. 
Akcije Bed Bath & Beyond pale su za više od 8% u četvrtak nakon što je kompanija prijavila kvartalni gubitak veći od predviđenog i pad prodaje od 28% u poslednjem kvartalu. 


Panevropski Stoxx600 je izgubio 1,8%, a akcije automobila su pale za u proseku 5% Akcije Porschea porasle su za skoro 2% iznad svoje IPO cene na svom berzanskom debiju u četvrtak, u onome što se smatra jednom od najvećih javnih ponuda u Evropi. Akcije ovog proizvođača luksuznih automobila na početku su se trgovale po ceni od 84 evra (81 dolar). Akcije su kasno u sredu bile na najvišoj ceni, čime je vrednost kompanije dostigla 75 milijardi evra. 
Izvor: CNBC, Investing.com