Nedeljni pregled 26.09.-30.09.2022
Objavljeno: 03. 10. 2022

Američka tržišta akcija su oslabila poslednjeg dana trgovanja u septembru, doprinevši dodatno već postojećem generalnom padu, nakon što je najnoviji izveštaj o PCE indeksu cena pokazao da se preferirani pokazatelj inflacije Federalnih rezervi ubrzao više nego što se očekivalo u avgustu. S&P 500, Nasdaq i Dow su pali za preko 1,5%. U saopštenju u petak, potpredsednik FED-a Lael Brejnard rekao je da centralna banka ostaje posvećena pooštravanju monetarne politike kako bi se obuzdala inflacija i upozorio da se ne treba „prevremeno povući“. Tri glavna proseka završila su sedmicu, mesec i kvartal niže. Za mesec dana Dow je pao 8,8%, S&P je izgubio 9,3%, a Nasdaq je bio za 10,5% niži.

 
Tokom ove nedelje fokus tržišta biće na dve generalne makro objave. Reč je o stanju na tržištu rada i očitavanju PMI indeksa. U utorak, Ministarstvo rada će objaviti svoj izveštaj o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji (JOLTS) za avgust. Predviđeno je da će se broj otvorenih radnih mesta smanjiti na 11,1 milion u avgustu sa skoro 11,24 miliona u julu. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti ostati nepromenjena na 3,7%, što i dalje predstavlja sasvim dobro stanje na tržištu rada. Naime, tamošnje tržište rada pokazalo se prilično otpornim na sve makro probleme, poslednjih meseci. Od jula, tržište rada oporavilo je sve izgubljene poslove koji su nastali tokom pandemije COVID-19. 
 
U ponedeljak, S&P Global će objaviti poslednje septembarsko čitanje svoje ankete PMI u proizvodnji. Očitavanje indeksa je blago poraslo na 51,8 u septembru sa 51,5 u avgustu, ali se poklapa sa najnižim očitavanjem od avgusta 2020. Trenutno očitavanje je značajno niže u odnosu na najviši nivo iz pandemije od 63,4 u avgustu 2021., a svako očitavanje ispod 50 signalizira kontrakcija proizvodnje. Uska grla u lancu snabdevanja, zajedno sa smanjenom potražnjom, kako cene rastu, izazvali su veliko usporavanje u proizvodnom sektoru ove godine.