Nedeljni pregled 03.10.-07.10.2022
Objavljeno: 10. 10. 2022

Wall Street je bio pod većim prodajnim prtiskom u petak pošto je izveštaj o zapošljavanju jači nego što se očekivalo. To je povećalo verovatnoću agresivnijeg pooštravanja od strane Federalnih rezervi, ali je nedelja za indekse ipak završena ipak na višem nivou nakon snažnog dvodnevnog rasta od ponedeljka i utorka. Za nedelju dana, Dow je ojačao 2%, S&P 500 je porastao 1,5%, a Nasdaq 0,75%. Prinosi američkih državnih obveznica su porasli, a cena nafte je takođe porasla nakon što je OPEC+ objavio da će smanjiti proizvodnju za do dva miliona barela dnevno kako bi podržao cene, što je najveće smanjenje ponude od početka 2020. godine. 


Ove nedelje, sezona korporativnih zarada počinje izveštajima nekih od najvećih svetskih banaka i finansijskih institucija. JPMorgan Chase, Vells Fargo, BlackRock, Morgan Stanlei, Citigroup, U.S. Bancorp i PNC Financial Services. Akcije finansijskog sektora mogu da deluju kao barometar za druge sektore, pošto su veoma osetljive na promene kamatnih stopa i šire ekonomske uslove. Akcije banaka i drugih finansijskih firmi imaju tendenciju da imaju koristi od povećanja kamatnih stopa, jer više stope donose veći prihod od kamata, pozitivno utičući na neto kamatne marže. Međutim, analitičari FactSet-a predviđaju da će zarade finansijskog sektora pasti u proseku za 13,5% u ovom kvartalu, pošto bi na zarade moglo negativno uticati usporavanje aktivnosti investicionog bankarstva i niža potražnja za refinansiranjem hipoteka i drugih potrošačkih kredita kako kamatne stope rastu. Akcije finansijskog sektora su pale oko 18% od početka godine u proseku, u poređenju sa padom od 23% za S&P 500 u istom periodu. 
 
U sredu će Biro za statistiku rada (BLS) objaviti septembarski indeks cena proizvođača (PPI), koji prati inflaciju sa stanovišta preduzeća koja proizvode robu. Proizvođačke cene su verovatno porasle za 0,2% u odnosu na mesec ranije u septembru, nakon pada u prethodna dva meseca. Inflacija cena proizvođača značajno je usporila poslednjih meseci, usporavajući na godišnju stopu od 8,7% u avgustu, u odnosu na 40-godišnji maksimum od 11,7% u martu. Objava indeksa potrošačkih cena (CPI) za septembar uslediće u četvrtak. Predviđeno je da su potrošačke cene porasle za 0,2% prošlog meseca, u poređenju sa porastom od 0,1% u avgustu i nepromenjenim pokazateljem u julu. Na godišnjem nivou, očekuje se da će se glavna inflacija CPI blago ublažiti na 8,1% u septembru, u odnosu na 8,3% u avgustu. Predviđa se da će se osnovna inflacija CPI blago ubrzati na godišnju stopu od 6,5%, u odnosu na 6,3% u avgustu kako cene hrane nastavljaju da rastu. 
 
U petak će američki Biro za popis stanovništva objaviti svoj mesečni izveštaj o maloprodaji za mesec septembar, ukazujući na to da li je aktivnost potrošača ostala jaka prošlog meseca. Predviđa se da će maloprodaja porasti za 0,2% na mesečnom nivou, u poređenju sa povećanjem od 0,3% u avgustu i padom od 0,4% u julu. Rast maloprodaje je naglo usporen poslednjih meseci, usporavajući sa vršne stope rasta od 2,7% u januaru, pošto su rastuća inflacija i više kamatne stope – izazvane pooštravanjem monetarne politike Federalnih rezervi – opteretile potrošačke budžete. Očitavanje maloprodaje veće od očekivanog moglo bi dodatno podržati Fed-ov slučaj za nastavak povećanja kamatnih stopa.