Dnevni izveštaj 12.10.2022
Objavljeno: 12. 10. 2022

Globalni indeksi u crvenom 
Wall Street je juče opet u minusu a investitori su fokusirani na novi predstojeći izveštaj o inflaciji. S&P 500 je skliznuo za 0,65% i zatvorio se na 3.588,84 nakon što se oporavio sa višegodišnjeg minimuma ranije na sesiji. Nasdaq Composite je pao 1,10% na 10.426,19, što je najniže zatvaranje od jula 2020. Gubici u utorak zabeležili su peti dan zaredom za oba indeksa. Dow Jones Industrial Average porastao je za 36,31 poen, ili 0,12%, i zatvorio se na 29.239,19, podržan skokovima na Amgeni i Walgreens Boots Aliance 
Akcije lanca drogerija Walgreens Boots Alliance skočile su za skoro 4%, što je povećalo Dow Jones Industrial Average. Skok je usledio nakon što je kompanija najavila kupovinu zdravstvene firme CareCentrik. Akcije su i dalje u padu za oko 36% na godišnjem nivou. Kompanija će u četvrtak objaviti kvartalne rezultate. 
Akcije kompanija za deljenje vožnje, Lift i Uber, pale su za 7%, odnosno 8%, nakon što je Ministarstvo rada predložilo novo pravilo koje bi moglo otvoriti put povremenim radnicima da budu reklasifikovani u zaposlene, a ne u nezavisne pružaoce usluga. Predlog bi mogao povećati troškove kompanijama, koje se oslanjaju na ugovorene radnike koji voze po sopstvenom rasporedu. 


Panevropski indeks Stoxx600 je pao za 0,5%, oporavljajući se donekle od strmih gubitaka ranije na sesiji. 
Nemačka hemijska kompanija Brenntag zabeležila je pad akcija od 6,4% do sredine popodneva nakon što je Stifel, investiciona banka, snizila ciljnu cenu za akcije. Akcije švajcarskog proizvođača mirisa i ukusa Givaudan takođe pale za 6% nakon izveštaja o rezulttau u trećem kvartalu. Kiagen se popeo za 5,6% nakon što je WSJ objavio da je nemačka kompanija za genetičko testiranje u pregovorima o spajanju sa američkom Bio-Rad Laboratories. 
Izvor: CNBC, Investing.com