Dnevni izveštaj 14.10.2022
Objavljeno: 14. 10. 2022

Wall Street u zelenom uprkos nepovoljnom izveštaju o inflaciji 
Američki indeksi juče su imali dobar dan, bez obzira na nove podatke o inflaciji koji nisu bili ohrabrujući. 
Dow Jones Industrial Average porastao je za 827 poena, ili 2,83%, na 30.038,06, nakon što je ranije tokom dana bio u padu za više od 500 poena. S&P 500 je porastao za 2,60% na 3.669,87, prekinuvši šestodnevni niz gubitaka. Nasdaq Composite je ojačao 2,23% i završio dan na 10.649,15. 
Septembarski izveštaj o inflaciji pokazao je rast cena veći od očekivanog. Indeks potrošačkih cena je porastao za 0,4% za mesec, više od procene Dow Jonesa za 0,3%. Na godišnjem nivou inflacija je porasla za 8,2%. Stalna visoka inflacija mogla bi značiti da će Federalne rezerve ostati agresivnije u pogledu budućih povećanja kamatnih stopa. 
Akcije Delta Air Linesa porasle su u jutarnjem trgovanju nakon što je kompanija objavila dobre izglede za poslovna putovanja i putovanja generalno, posebno za međunarodna putovanja. Avio prevoznik očekuje da će ostvariti još jedan profit u četvrtom kvartalu ove godine, što je znak da su potrošači i dalje spremni da plate relativno visoke cene za putovanje uprkos snažnoj inflaciji. 


Evropska tržišta su se u četvrtak zatvorila na viši nivo, nakon što su se pojavili izveštaji o potencijalnom zaokretu fiskalne politike od strane britanske vlade. 
Nemački indeks potrošačkih cena porastao je za 10 odsto na godišnjem nivou u septembru i 1,9 odsto na mesečnom nivou, saopštio je u četvrtak Savezni zavod za statistiku zemlje, potvrđujući preliminarno očitavanje. Inflacija usklađena sa EU iznosila je 10,9% na godišnjem nivou i 2,2% na mesečnom nivou, takođe u skladu sa prognozama. 
Izvor: CNBC, Investing.com