Nedeljni pregled 10.10.-14.10.2022
Objavljeno: 17. 10. 2022

Wall Street je završio turbulentnu nedelju uglavnom gubicima, pošto je privremeni entuzijazam završen. Za sedmicu, Dow je uspeo da završi rastom od 1,2% više, dok su S&P 500 i Nasdak izgubili 1,5% i 3%, respektivno. Američki trezorci imali su nestabilnu sedmicu, a prinosi su prilično oscilirali kao odgovor na izveštaj o inflaciji koji je bio nešto nepovoljniji od očekivanog. Prinos na desetogodišnje obveznice porastao je iznad 4%, što je najviši nivo od 2008. Cene sirove nafte pale su za preko 7% ove sedmice nakon što su porasle za 15% tokom prethodne sedmice, podstaknute zabrinutošću zbog usporavanja potražnje, jer kineski gradovi ponovo je uvode blokade zbog COVID-19, dok je izveštaj Uprave za energetske informacije (EIA) pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD prošle nedelje porasle za 9,9 miliona barela.

 
U ovoj nedelji otpočinje sezona objava korporativnih zarada za treći kvartal tekuće godine. Danas objavljuju Bank of America, BNI Mellon i Charles Schvab, a zatim Goldman Sachs, Barclais i drugi kasnije tokom nedelje. Johnson & Johnson, Lockheed Martin i Netflix će izvestiti u utorak, a zatim Tesla i Procter & Gamble u sredu. AT&T će izvesti u četvrtak, dok će Verizon i American Ekpress uslediti u petak. Ako govorimo o generalnim očekivanjima, moglo bi se reči da se očekuju mešoviti rezultati, za korporativni sektor u celini, jer rastući dolar i opšte ekonomsko usporavanje utiču na profitabilnost. Očekuje se da će rast profita kompanija S&P 500 u proseku iznositi samo 2,4%, što bi predstavljalo najslabiji kvartal od trećeg kvartala u 2020. Među S&P 500 kompanijama, 65 je prijavilo negativne očekivanja o profitu, dok je samo 41 objavilo pozitivne smernice prema istraživanju FactSet-a. 
 
U četvrtak će Nacionalna asocijacija prodavača nekretnina (NAR) objaviti postojeće podatke o prodaji kuća za septembar. Predviđa se da će postojeća prodaja kuća opasti na 4,7 miliona prošlog meseca, u odnosu na 4,8 miliona u avgustu, jer rastuće stope na hipoteke smanjuju potražnju za kupovinom kuća. Prosečna stopa na 30-godišnju hipoteku sa fiksnom kamatnom stopom ove nedelje je porasla na skoro 7%, što je najviši nivo u poslednje dve decenije prema Freddie Macu. Stope su se više nego udvostručile od početka 2022. godine, kada je prosečna 30-godišnja stopa na hipoteku iznosila 3,11%. 
 
U toku dana, investitori mogu da očekuju ključno ažuriranje rasta BDP-a Kine. Očekuje se da će kineski bruto domaći proizvod porasti za 3,8% u odnosu na prethodni kvartal a u poređenju sa prošlom godinom, predviđa se da će kineski BDP porasti za 3,5%.