Nedeljni pregled 17.10.-21.10.2022
Objavljeno: 24. 10. 2022

Američki indeksi porasli su u petak za preko 2%, podržani dobrim kvartalnim rezultatima, i izjavama zvaničnika Federalnih rezervi koji sugerišu da bi američka centralna banka trebalo da izbegne da privredu odvede u recesiju. Tokom sedmice, DoW i S&P 500 porasli su skoro 5%, dok je Nasdaq dobio preko 5%. Prinosi američkih državnih obveznica su nastavili da rastu. Prinos na desetogodišnje obveznice je bio iznad 4,2% – što je njegov najviši nivo u poslednjih 14 godina. Cene nafte su se malo promenile tokom nedelje. Cena se naime stabilizovala na blizu 85 dolara po barelu. Cene su bile podržane oživljavanjem ekonomske aktivnosti u Kini, pošto je vlada ublažila ograničenja zbog korona virusa.

 
Tekuća nedelja će biti najprometnija u sezoni korporativnih zarada. Očekuje se da će neke od najvećih i najistaknutijih multinacionalnih kompanija na svetu, uključujući svih pet „FAAMG“ kompanija u tehnološkom sektoru, da objave kvartale podatke. Microsoft i Alphabet — matična kompanija Googla — oba izveštavaju u utorak, zajedno sa Visom, Coca-Colom, UPS-om i mnogim drugima. Meta Platforms, ADP, Boeing i Ford Motor Company slede u sredu. U četvrtak možemo očekivati objavu od tehnoloških giganata Apple i Amazon, zajedno sa izdanjima Mastercard, Merck, McDonald's, T-Mobile, Comcast, Intel, Starbucks i Caterpillar. Energetski giganti ExxonMobil i Chevron izveštavaju u petak, zajedno sa farmaceutskim kompanijama Sanofi i AbbVie. Do sada je oko 20% kompanija S&P 500 objavilo kvartalne rezultate. Od kompanija koje su do sada izveštavale, 72% je nadmašilo svoje projekcije zarada, prema istraživanju FactSet-a. 
 
U četvrtak će Biro za ekonomske analize (BEA) objaviti prethodnu procenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD za treći kvartal. Predviđa se da će se američki BDP u trećem kvartalu povećati po sezonski prilagođenoj godišnjoj stopi od 2%, nakon smanjenja od 0,6% u drugom kvartalu. Porast nacionalnog BDP-a označio bi prvi kvartal rasta od četvrtog kvartala 2021. godine, nakon dva uzastopna kvartala pada tokom prve polovine 2022. Dok se dva uzastopna kvartala pada BDP-a često koriste kao pokazatelj recesije, Ekonomisti Federalnih rezervi smatraju da američka ekonomija trenutno nije u recesiji, jer su tržište rada i rast nominalnih plata i dalje solidni.