Dnevni izveštaj 25.10.2022
Objavljeno: 25. 10. 2022

Američke berze u zelenom; Kineske kompanije na rasprodaji nakon reizbora Sija; Evropa u plusu
Tokom ponedeljka na američkim berzama je nastavljen talas oporavka započet prethodne nedelje. Tematika na tržištu je uglavnom vezana za predstojeće objave rezultata iz velikih tehnoloških kompanija pa nije bilo nekih posebnih novosti. Dov Jones Industrial Average dodao je 417,06 poena, ili 1,3%, završavajući dan na 31.499,62. S&P 500 je dobio oko 1,2% i zatvorio se na 3.797,34. Nasdaq Composite je napredovao za skoro 0,9% i završio na 10.952,61.
Ono što je međutim juče bila tema koja se izdvojila na tržištu jeste panična rasprodaja na kineskim akcijama listiranim u SAD-u. Naime, akcije kineskih kompanija koje se kotiraju u SAD pale su nakon što je Peking uvećao ovlašćenja predsednika Si Đinpinga, što je pogoršalo sentiment investitora prema kompanijama koje nisu vođene od strane države. Bar za sada se smatra da uvećanje moći Sija i njegov izbor najlojalnijih saradnika može negativno uticati na listirane kineske kompanije ali i na ekonomiju generalno. Alibaba je izgubila 15%, dok je Pinduoduo pao za više od 26%. Ima mišljenja i da je ovo upravo prilika za zauzimanje dugih pozicija na kineskim kompanijama obzirom da su cene već odavno diskontovane u odnosu na fundamente u istim.


Stoxx600 je zatvorio u plusu od 1,4%, sa svim sektorima i glavnim berzama na pozitivnoj teritoriji. Akcije holandskog tehnološkog investitora Prosus pale su u ponedeljak za 14 odsto, prateći pad na tehnološkim gigantima iz Hong Konga i Kine, kojima prete negativni efekti eventualnog ekonomskog usporavanja u Kini.
Izvor: CNBC, Investing.com