Dnevni izveštaj 27.10.2022
Objavljeno: 27. 10. 2022

Američki indeksi u korekciji; Evropske berze  
Nasdaq Composite i S&P 500 su oslabili u sredu, pri čemu su oba indeksa prekinula trodnevni pobednički niz. Investitori su se uglavnom bavili razočaravajućim rezultatima tehnoloških giganata Microsofta i Alphabeta. Nasdaq je pao za 228,12 poena, ili 2,04%, na 10.970,99 poena. S&P 500 je izgubio 0,74%, završivši na 3.830,60. Dow Jones Industrial Average je bio bez veće promene. 
Akcije Alphabet-a, matičnog Google-a, pale su za 9,1% nakon što je tehnološki gigant promašio očekivanja analitičara. Alphabet je takođe prijavio pad prihoda od reklama na YouTube-u, što je podstaklo investitore da razmisle o izgledima za druge tehnološke kompanije koje se oslanjaju na prihode od oglašavanja. 
U međuvremenu, Microsoft je pao za 7,7% nakon što je tehnološki gigant prijavio slabiji prihod od cloud usluga u svojim najnovijim kvartalnim rezultatima, uprkos tome što je nadmašio očekivanja vezana za profit i procene prihoda. Kompanija je takođe izdala smernice o prihodima za tekući kvartal koje su bile ispod očekivanja tržišta. 
Akcije Harley-Davidsona porasle su za 12,6% nakon što je proizvođač motocikala objavio rezultate iznad očekivanja. Boeing je izgubio oko 8,8% nakon što je proizvođač aviona prijavio kvartalni gubitak i izneverio očekivanja za nivo prihoda. 
Facebook je podbacio takođe u rezultatima i smernicama za dalje poslovanje ali ćemo reakciju verovatno tek danas videti. 


Panevropski Stoxx600 je završio za 0,7% u plusu. Akcije holandske poluprovodničke kompanije ASMI pale su za 8% do sredine popodneva nakon slabog izveštaja o rezultatu i izgledima u četvrtom kvartalu, dok su akcije Hajnekena pale za više od 7% nakon što je drugi najveći proizvođač piva na svetu izneverio očekivanja o prodaji piva u trećem kvartalu.  
Izvor: CNBC, Investing.com