Dnevni izveštaj 28.10.2022
Objavljeno: 28. 10. 2022

Američki indeksi mešoviti; BDP porastao više od očekivanja, Akcije Mete kolabirale; Evropske berze u simboličnim plusevima
Dow Jones Industrial Average zatvorio je u četvrtak na višem nivou nakon što su novi podaci pokazali da je BDP u trećem kvartalu rastao brže nego što se očekivalo. Indeks je porastao za 194,17 poena, ili 0,6%, da bi završio na 32.033,28. Akcije Caterpillar-a, McDonald's-a i Honeywella-a prednjačile su u dobicima, nakon što su prijavile profite bolje od očekivanih.
S&P 500 je zatvorio 0,6% u plusu, završivši sesiju na 3.807,30. Nasdaq Composite je izgubio 1,6%, zatvorivši se na 10.792,68, pošto je pad akcija Mete i drugih tehnoloških kompanija opteretio indeks.
Akcije Meta su pale za oko 24,6% zbog slabe prognoze za četvrti kvartal i razočaravajućih rezultata iz prethodnog kvartala. Kompanija je takođe rekla da će sledeće godine izgubiti još više novca na izgradnji metaverzuma. Sve je to skupa dovelo do toga da nekoliko analitičara snizi target cenu akcije.


Panevropski Stoxx600 je zatvorio 0,1% na više. Indeks plavih čipova smanjio je ranije gubitke nakon što je Evropska centralna banka objavila povećanje kamatne stope od 75 baznih poena — svoje treće uzastopno povećanje ove godine.
Akcije Credit Suisse pale su za više od 13% nakon što je švajcarski zajmodavac objavio ogroman gubitak u trećem kvartalu i predstavio plan radikalnog restrukturiranja.
Shell je prijavio prilagođenu zaradu od 9,45 miliona dolara za treći kvartal, u skladu sa tržišnim očekivanjima, ali niži prihodi od prerade i distribucije. Naftna kompanija je saopštila da namerava da poveća dividendu po akciji za oko 15% za poslednji kvartal godine, koja će biti isplaćena u martu. Kompanija je takođe najavila novi program otkupa akcija, koji ima za cilj da donese dodatnih 4 milijarde dolara distribucije i očekuje se da će biti završen do sledećeg objavljivanja rezultata. Akcije su skočile skoro 4% u ranoj trgovini nakon ovih rezultata.
Izvor: CNBC, Investing.com