Nedeljni pregled 24.10.-28.10.2022
Objavljeno: 31. 10. 2022

Wall Street je u petak ima dobar dan. Nekoliko  odličnih korporativnih rezultata i objave o aktivnosti potrošača (veća od očekivane), podržali su napredovanje vodećih indeksa na dnevnom nivou i ujedno na nedeljnom. Dov je porastao šestu uzastopnu sesiju, završavajući sedmicu za skoro 6% više. S&P 500 je porastao za 4% tokom sedmice, dok je Nasdaq dobio preko 2%. Prinosi američkog trezora su pali, a prinos na desetogodišnje obveznice je u četvrtak dostigao najniži nivo od 3,9 odsto, pre nego što se u petak vratio na blizu 4%. Cene nafte su ove nedelje porasle, usred spekulacija da bi OPEK i njegovi saveznici mogli dalje da smanje proizvodnju kako bi nadalje podržali cene, dok je globalna ponuda i dalje ograničena. Cena sirove nafte WTI — američka referentna vrednost — završila je nedelju višom za 3 odsto, trgovajući blizu 88 dolara po barelu.

 
Sezona objava rezultata se nastavlja. Farmaceutski giganti Eli Lilli i Pfizer objaviće brojke u utorak, dok Moderna i Regeneron Pharmaceuticals slede u četvrtak. Dva najveća svetska proizvođača automobila, Tojota i Honda Motor, izvestiće u četvrtak, odnosno petak. Investitori takođe mogu očekivati objave od kompanija u energetskom sektoru, uključujući ConocoPhillips, Phillips 66, Devon Energi i Marathon Oil. Airbnb, Uber, PayPal, Striker, Cigna, Starbucks, Kellogg's i The Hershei će takođe objaviti brojke. 
 
Na makro planu nas očekuje dve veoma značajne objave – nova odluka o referentnoj stopi FED-a i izveštaj o stanju na tržištu rada. Očekuje se da će američka centralna banka povećati svoju referentnu stopu federalnih fondova za još 75 baznih poena (bps) kako bi nastavila da se bori protiv uporno visoke inflacije. Sesija sastanaka kreće u utorak. FED je ove godine pooštrio monetarnu politiku najbržim tempom u poslednjih 40 godina, podigavši kamatne stope za kumulativnih 300 baznih poena od marta. Zvaničnici FED-a predviđaju stopu federalnih sredstava na kraju godine na nivo od oko 4,5%. 
 
U petak ćemo imati izveštaj o stanju na tržištu rada. Predviđa se da će američka ekonomija u oktobru otvoriti 220.000 radnih mesta, što bi označilo blago usporavanje u odnosu na rast od 263.000 u septembru. Rast broja radnih mesta je usporen poslednjih meseci pošto Federalne rezerve povećavaju kamatne stope. Predviđa se da će stopa nezaposlenosti porasti na 3,6%, što je neznatno više u odnosu na trenutnu stopu od 3,5% - nivo koji odgovara stopi prije pandemije iz februara 2020.