Nedeljni pregled 31.10.-04.11.2022
Objavljeno: 07. 11. 2022

Dobar izveštaj sa tržišta rada omogućio je skok američkih indeksa u petak , li je nedelja promena ipak bila negativna, nakon što su Federalne rezerve izvele svoje šesto uzastopno povećanje kamatnih stopa ove godine, podižući troškove pozajmljivanja na najviši nivo od 2008. godine. Dow je pao za 1,4%, S&P 500 za 3,3%, a Nasdaq za 5,6%. Prinosi na trezorske obveznice su opet porasli. Desetogodišnji zapisi sada imaju kamatu od 4,2%, dok su se prinosi na dve godine popeli iznad 4,7%, pa se inverzija krive prinosa produbila. Cene sirove nafte su porasle, zbog očekivanja da bi Kina mogla da ublaži ograničenja pandemije, dok je globalna ponuda i dalje oskudna. 

 
U toku ove nedelje imaćemo dve značajne makro objave. Reč je o novom izveštaju o inflaciji i potrošačkom raspoloženju. U četvrtak će Biro za statistiku rada (BLS) objaviti svoj indeks potrošačkih cena (CPI) za oktobar. Ekonomisti predviđaju da su potrošačke cene porasle za 0,7% u odnosu na mesec ranije, ubrzavajući rast od 0,4% u septembru. Na godišnjem nivou, cene su verovatno porasle za 8% u odnosu na pre godinu dana, blago usporavajući u odnosu na rast od 8,2% u septembru. Osnovna inflacija, koja uklanja promenljive troškove hrane i energije, verovatno je porasla za 0,5% u odnosu na mesec ranije. U odnosu na prethodnu godinu, očekuje se da će bazna inflacija dostići 6,7%, ubrzavajući sa 6,6% u septembru i dostići novi maksimum u poslednjih 40 godina. 
 
Sledećeg petka, Univerzitet u Mičigenu će objaviti preliminarno čitanje indeksa potrošačkog raspoloženja (MSCI) u novembru – ključnog barometra poverenja potrošača u SAD. Sentiment potrošača je poslednjih meseci pao blizu najnižeg nivoa u više decenija, jer visoka inflacija, rastući troškovi zaduživanja i ekonomsko usporavanje nastavljaju da utiču na američka domaćinstva. MCSI je u junu dostigao najniži nivo od 50, sa ukupnim pesimizmom koji je prevazišao onaj iz recesije 2008. i ere stagflacije iz 1970-ih i ranih 1980-ih. 
 
Na polju objava rezultat imaćemo od poznatijih imena Activision Blizzard (ATVI), BioNTech (BNTX), Palantir Technologies (PLTR), Walt Disney Company (DIS), Occidental Petroleum (OXY), Rivian Automotive (RIVN)