Dnevni izveštaj 16.11.2022
Objavljeno: 16. 11. 2022

Wall Street u zelenom nakon podataka o proizvođačkim cenama; Evropske berze u plusu 
Indeksi u Americi su u utorak nastavile svoj rast, nakon što je drugi izveštaj o cenama proizvođača nagovestio da bi inflacija zaista mogla usporiti. Dow Jones Industrial Average završio je dan u porastu za 56,22 poena, ili 0,17%, na 33.592,92. S&P 500 je ojačao 0,87% na 3.991,73, a tehnološki težak Nasdaq Composite je ojačao 1,45% i zatvorio se na 11.358,41. 
Glavni proseci su porasli nakon što je indeks cena proizvođača, mera veleprodajne inflacije, pokazao povećanje od 0,2% za mesec oktobar, u odnosu na konsenzusnu procenu za povećanje od 0,4%. Izveštaj dolazi nakon što su prošlonedeljni podaci o indeksu potrošačkih cena pokazali znake smanjenja inflatornog pritiska prošlog meseca. 
Akcije maloprodajnih kompanija su takođe podigle raspoloženje investitora. Akcije Volmarta su skočile nakon što je kompanija nadmašila očekivanja za bivo profita i procene prihoda i paralelno povećala celogodišnje smernice. Home Depot je takođe prijavio dobre rezultate, ali je zadržao smernice za celu godinu. Njegove akcije su blago porasle. 
TSMC, Louisiana-Pacific i Paramount su takođe skočili nakon što su regulatorni podnesci pokazali da je Berkshire, Vorena Bafeta, kupio nove pozicije u prva dva, a povećao svoj udeo u poslednjoj.

 
Panevropski Stoxx600 je porastao za 0,2%, dobivši podsticaj na osnovu objavljenih podataka u SAD.  
Akcije francuske kompanije za pozivne centre Teleperformance porasle su za više od 8% i prednjačile na listi Stoxx600 nakon što je Citigroup unapredio akcije na „kupovinu“ sa „neutralnog“. 
Danska kompanija za zdravstvenu opremu Ambu pala je za više od 17% nakon što je prijavila kvartalni gubitak. 
Izvor: CNBC, Investing.com