Nedeljni pregled 14.11.-18.11.2022
Objavljeno: 21. 11. 2022

Američke berze su ojačala u petak ali su završile padom celu nedelju, generalno. Dow je bio relativno nepromenjen tokom nedelje, dok je S&P 500 pao za 0,7%, a Nasdaq za 1,6%. Prinosi američkog trezora su pali početkom nedelje, na najniži nivo u više od mesec dana, ali su se oporavili nakon što su kreatori politike Federalnih rezervi ukazali na realnu mogućnost za dalje pooštravanje monetarne politike. Inverzija krive prinosa se produbila, pri čemu je 10-godišnja obveznica sada daje 3,8%, dok je dvogodišnja daje viši procenat - 4,5%, što je najdublja inverzija u poslednjih 40 godina. Cene sirove nafte su pale ove nedelje, zbog obnove epidemije COVID-19 u Kini i slabljenja izgleda globalnog rasta.

 
U sredu će Federalne rezerve SAD objaviti zapisnik sa sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC), koji je održan ranije ovog meseca. Transkript bi mogao dati naznake koliko su zvaničnici Fed-a spremni da podignu kamatne stope kako bi ukrotili visoku inflaciju. Centralna banka SAD je od marta podigla referentnu stopu federalnih fondova za kumulativnih 375 baznih poena (bps), a očekuje se da će kreatori politike Fed-a izvršiti još jedno povećanje od 50 baznih poena u decembru. Ovo bi stavilo stopu federalnih fondova u raspon od 4,25% do 4,5% do kraja godine – najviši nivo od 2007. godine, neposredno pre globalne finansijske krize. 
 
Takođe u sredu, Univerzitet u Mičigenu će objaviti poslednje novembarsko čitanje indeksa potrošačkog raspoloženja (MCSI). Ekonomisti predviđaju očitavanje od 54,7, nepromenjeno u odnosu na početnu procenu objavljenu ranije ovog meseca, i strmo padanje sa 59,9 u oktobru. Rastuće kamatne stope, uporno visoka inflacija i neizvesnost u vezi sa rezultatima izbora za predstavničke domove u 2022. doprineli su padu poverenja potrošača poslednjih nedelja. Trenutno očitavanje indeksa je najniže od jula, i nešto je iznad najniže vrednosti svih vremena od 50 postignutih u junu. 
 
Na planu korporativnih rezultata, među poznatijim imenima, imaćemo objave iz Della, Zoom Videa, Deere & Company.