Nedeljni pregled 21.11.-25.11.2022
Objavljeno: 28. 11. 2022

Glavni indeksi tržišta akcija u SAD-u su u petak završili mešovito, ali su zabeležili dobitke za nedelju skraćenu za tamošnje praznike. Optimizam je zavladao nakon nekih pozitivnih naznaka maloprodajnog sektora (koji ulazi u prazničnu sezonu kupovine) i objavljivanja zapisnika sa poslednjeg sastanka Fed-a koji sugeriše da i povećanje kamatnih stopa moglo bi uskoro usporiti. Nasdaq je porastao za 0,7 odsto za nedelju, dok je Dow dobio 1,7 odsto, a S&P 500 1,5 odsto. 

 
Tržište rada u SAD biće u centru pažnje sledeće nedelje, a najnoviji izveštaj Ankete o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji radne snage (JOLTS) treba da bude objavljen u sredu. Predviđa se da će broj otvorenih radnih mesta u oktobru pasti na 10,4 miliona, nakon neočekivano snažnog očitavanja od 10,7 miliona otvaranja u septembru. Takođe u sredu ćemo imati i Nacionalni izveštaj o zapošljavanju za novembar, koji će obuhvatiti rast platnih spiskova u privatnom sektoru. Ekonomisti predviđaju da su privatna preduzeća dodala 203.000 pozicija za mesec, nakon povećanja od 239.000 pozicija u oktobru. 
 
U četvrtak, Biro za ekonomske analize (BEA) će objaviti svoj najnoviji indeks cena za ličnu potrošnju (PCE). Indeks cena PCE je preferirana mera inflacije Fed-a, jer bliže prati odluke o potrošnji pojedinaca i sadrži bolju korpu roba i usluga od indeksa potrošačkih cena (CPI). Predviđa se da će se inflacija PCE ublažiti prošlog meseca, nakon rasta od 0,3% u septembru. Na godišnjoj osnovi, cene su verovatno porasle za 5,9% u odnosu na godinu ranije, usporavajući u odnosu na rast od 6,2% u septembru. Osnovne cene, koje isključuju troškove hrane i energije, verovatno su porasle za 4,9% u odnosu na prethodnu godinu, usporavajući sa stope rasta od 5,1% u septembru.