Nedeljni pregled 28.11.-02.12.2022
Objavljeno: 05. 12. 2022

Izveštaj o stanju na tržištu rada, od petka, bolji je od očekivanog. To je izazvalo zabrinutost zbog i dalje otvorene mogućnosti agresivnijeg pooštravanja od strane Federalnih rezervi, pa je petak završen padom. Međutim, tržišta su i dalje zabeležila dobitke u sedmici nakon oštrog rasta u sredu, pri čemu je Dow ojačao 0,2%, S&P 500 je porastao 1,1%, a Nasdaq 2,1%. Prinosi američkog trezora su ove nedelje naglo pali, a prinos na desetogodišnje obveznice je u četvrtak dotakao dvomesečni minimum od 3,5 odsto. Inverzija krive prinosa, koja se obično smatra znakom nadolazeće recesije, nastavila je da se produbljuje, obzirom da je prinos na dvogodišnje obveznice, sada skoro 80 baznih poena (bps) viši od onog na desetogodišnje. 

 
U toku ove nedelje, dve ključne objave koje će opredeljivati sentiment tržišta su PPI, tačnije nivo podizvođačkih cena i sentiment potrošača. Prvi podaci daće indikaciju o tome kako se dalje razvija trend na inflaciji a drugi o tome kakvih su očekivanja potrošači, shodno svojim percepcijama o prihodima, troškovima i planovima kupovina.  
 
Biro za statistiku rada (BLS) objaviće svoj indeks cena proizvođača (PPI) za novembar, prateći inflaciju sa stanovišta preduzeća koja proizvode robu i veletrgovaca. Predviđa se da će proizvođačke cene od prošlog meseca porasti za 0,2%, istim tempom kao i prethodna dva meseca. Na godišnjem nivou, cene su verovatno usporile na godišnju stopu rasta od 7,2%, što je značajno manje sa 8% u oktobru. Predviđa se da će osnovne proizvođačke cene, koje isključuju komponente hrane i energije, porasti za 5,9% u odnosu na prethodnu godinu, usporavajući sa rasta od 6,7% u oktobru koji je označio najsporiji godišnji rast od jula 2021. 
 
Takođe u petak, Univerzitet u Mičigenu će objaviti preliminarna decembarska čitanja indeksa potrošačkog raspoloženja (MCSI). Predviđa se da će indeks ostati nepromenjen na 56,8, što je identično čitanju u novembru. Dok se poverenje potrošača, koje prati MCSI, oporavilo sa rekordno niskih 50 postignutih u junu, indeks ostaje blizu svojih najnižih vrednosti svih vremena jer visoka inflacija, rastuće kamatne stope i ekonomsko usporavanje utiču na planove potrošača u SAD.