Dnevni izveštaj 08.12.2022
Objavljeno: 08. 12. 2022

Produžen pad na globalnim berzama 
S&P 500 je završio na nižem nivou peti dan pošto su investitori odmeravali mogućnost recesije i verovatnoću dužeg od očekivanog ciklusa zaoštravanja monetarne politike od strane Federalnih rezervi. S&P 500 je izgubio 0,3%. Dow Jones Industrial Average trgovao se za 22 poena, ili 0,1% niže, uprkos dobicima od 3M i Home Depot-a. Nasdaq Composite je oslabio 0,6%.
Akcije online auto kuće Carvana, pale su za više od 32% nakon što su najveći kreditori kompanije potpisali sporazum o pregovorima sa kompanijom. Zabrinutost zbog bankrota oko Carvane porasla je otkako je kompanija prošlog meseca prijavila razočaravajuće rezultate u trećem kvartalu. O paktu među poveriocima prvi je izvestio Blumberg.
Morgan Stanley ponovo smanjuje prognoze isporuke za najnoviji iPhone u decembarskom kvartalu. Banka je smanjila svoje procene za još 3 miliona jedinica, zbog usporavanja proizvodnje u Kini. Prošlog meseca, analitičari investicione banke smanjili su procene za 6 miliona jedinica. Nova očekivanja predviđaju da će Apple isporučiti oko 75,5 miliona iPhone-a.


Panevropski Stoxx600 završio je 0,6% niže. Akcije Airbusa pale su za 2,6% nakon što je kompanija poništila svoje prognoze za isporuke aviona za 2022. i prilagodila svoje planove za povećanje proizvodnje. Proizvođač aviona je rekao da je njegov cilj od "oko 700" isporuka u 2022. nedostižan, ali ne očekuje da će biti "značajno ispod" prognoze.
Izvor: CNBC, Investing.com