Dnevni izveštaj 09.12.2022
Objavljeno: 09. 12. 2022

S&P konačno zaustavio pad; Evropske berze u crvenom 
S&P 500 je konačno prekinuo svoj najduži niz dnevnih gubitaka od oktobra. Indeks je juče dodao 0,75% i završio na 3.963,51. Dow Jones Industrial Average je ojačao 183,56 poena, ili 0,55%, dok je Nasdaq Composite ojačao 1,13% i završio na 11,082,00. 
Pažnja investitora je sada fokusirana na sastanak Federalnih rezervi sledeće nedelje, gde se očekuje da će centralna banka povećati kamatnu stopu za 50 baznih poena. To je manje povećanje od prethodna četiri povećanja, ali teško da može da ublaži aktuelne strahove od recesije. 
Federalna trgovinska komisija rešila je da blokira Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda, objavljeno je u četvrtak. Microsoft je u januaru pristao da kupi kompaniju za video igre za 95 dolara po akciji, iako je na ovaj aranžman tržište gledalo sa skepticizmom. Akcije Activision-a su se konstantno trgovale znatno ispod ponuđene cene, što sugeriše da su mnogi investitori očekivali negativnu reakciju antimonopolskih tela. 

 

Panevropski Stoxx600 završio je u padu od 0,2%, sa većinom sektora u negativnoj teritoriji. Inflacija u EU bloku je blizu svog vrhunca, preneo je Rojters, pozivajući se na komentare zvaničnika ECB ove nedelje, što je sada podgrejalo očekivanja o sporijem povećanju kamatnih stopa. Kamatna stopa ECB-a će verovatno biti podignuta za 50 baznih poena, što je usporavanje u odnosu na značajnije povećanje od 75 baznih poena u oktobru. 
Izvor: CNBC, Investing.com