Nedeljni pregled 05.12.-09.12.2022
Objavljeno: 12. 12. 2022

Američko tržište je ove nedelje bilo u korekciji. Investitori su odmeravali rizike za recesiju u SAD, obzirom da aktuelno pooštravanje monetarne politike još uvek ne daje potpuno zadovoljavajuće rezultate na polju obuzdavanja inflacije. Tržište rada je i dalje jako pa se već pominju i ideje o potrebi da ono bude na neki način delimično oslabljeno kako bi se inflacija stavila pod kontrolu. Za nedelju dana, Dow je pao za 2,8%, S&P 500 za 3,4%, a Nasdaq za 4%. Prinosi na trezorske obveznice su pali inicijalno početkom nedelje pre nego što su se vratili na viši nivo, pri čemu je prinos na desetogodišnje zapise u sredu dostigao najniži nivo od 3,4%, što je najniži nivo od septembra. Cene sirove nafte pale su na najniže vrednosti od početka godine, pošto su ponovni porast slučajeva COVID-19 u Kini i pogoršani izgledi za globalni rast opteretili potražnju. Cena WTI je ove nedelje pala za preko 10 odsto na 71 dolara za barel. Brent je pao na 76 USD za barel. 

 
U toku ove nedelje, sentiment na tržištu opredeliće dve objave – novi podaci o inflaciji u SAD i nova odluka FED-a o nivou referente kamatne stope. 
 
Biro za statistiku će u utorak objaviti svoj indeks potrošačkih cena (CPI) za novembar. Predviđa se da su cene porasle za 0,3% prošlog meseca, blago usporavajući u odnosu na porast od 0,4% u oktobru. U odnosu na prethodnu godinu, cene su verovatno porasle za 7,6%, što je neznatno manje sa 7,7% u oktobru i u poređenju sa vrhuncem od 9,1% u junu. Bazna inflacija, koja isključuje troškove hrane i energije, verovatno je usporila na godišnju stopu od 6,2% prošlog meseca, sa 6,3% u oktobru i u poređenju sa 40-godišnjim maksimumom od 6,6% u septembru. Očitavanja iznad ovih vrednosti gotovo sigurno bi izazvala negativnu reakciju na tržištu i obrnuto. 
 
Sledeće srede, komitet za određivanje kamatnih stopa Federalnih rezervi SAD, zaključiće decembarski sastanak o monetarnoj politici. Očekuje se da će zvaničnici FED-a povećati kamatne stope za dodatnih 50 baznih poena (bps), postavljajući referentnu stopu federalnih fondova u rasponu od 4,25% do 4,5%. FED je do sada ove godine povećao referentnu stopu za kumulativnih 375 baznih poena, u najbržem ciklusu zaoštravanja u više od četiri decenije.