Dnevni izveštaj 16.12.2022
Objavljeno: 16. 12. 2022

Loši podaci iz maloprodaje oborili indekse; Evropske berze u crevnom nakon saopštenja iz ECB 
Indeksi u Americi su u četvrtak imali opipljiviji pad nakon što su novi podaci pokazali da je maloprodaja pala više nego što se očekivalo u novembru, što je izazvalo bojazan da nemilosrdno povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi dovodi privredu u recesiju. 
Dow Jones Industrial Average pao je za 760 poena, ili 2,2%. S&P 500 je pao za 2,4% čime je njegov pad za decembar iznosio skoro 5%. Nasdaq Composite je oslabio 3%. 
Akcije Netfliksa pale su za više od 9% nakon izveštaja Digiday-a u kome se navodi da kompanija za striming nudi da vrati novac oglašivačima ukoliko su propustili ciljnu gledanost. 
Akcije Roblox-a su oslabile za više od 17% nakon što je novembarsko ažuriranje poslovanja ove kompanije pokazalo usporavanje rasta, kao i pad onoga što zarađuje od svakodnevno aktivnih korisnika. 
Akcije proizvođača lekova Novavax su pale za više od 27% nakon što je predložio izdavanje do 125 miliona dolara običnih akcija i ponudu konvertibilnog duga od 125 miliona dolara. 


Panevropski Stoxx600 je zatvorio za solidnih 2,8% manje. Četvrtak je bio veliki dan za centralne banke u Evropi, obzirom da smo imali odluke o monetarnoj politici Banke Engleske, Evropske centralne banke i Švajcarske nacionalne banke. Sve tri su se odlučile za povećanje kamatnih stopa za 50 baznih poena u daljim pokušavanjima da obuzdaju inflaciju. Ono što je međutim izazvalo negativnu reakciju tržišta nije samo jučerašnje podizanje stopa već njiva iz ECB da će tek uslediti dalje pooštravanje. 
Izvor: CNBC, Investing.com