Nedeljni pregled 12.12.-16.12.2022
Objavljeno: 19. 12. 2022

Američki indeksi završili su nedelju padom, pošto su poslednje povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi i razočaravajući podaci o maloprodaji izazvali jači prodajni pritisak. Za nedelju dana, Dow je pao za 1,7%, S&P 500 za 2,1%, a Nasdaq za 2,7%. Prinosi američkog trezora su takođe pali, pošto su strahovi od recesije zahvatili globalna tržišta obveznica. Kriva prinosa je ostala duboko invertirana, sa 10-godišnjim prinosom na 3,49%, dok je dvogodišnji prinos sada na 4,19%. Cene nafte su u petak oslabile, pošto su povećanje kamatnih stopa velikih centralnih banaka i pad industrijske proizvodnje među razvijenim ekonomijama pogoršali izglede za globalnu potražnju za energijom.

 

U toku tekuće nedelje od važnijih tema imaćemo stanje na tržištu nekretnina a podatake za PCE (indeks cena dobara za ličnu potrošnju)

Nacionalna asocijacija graditelja kuća (NAHB) će u ponedeljak objaviti svoj indeks stambenog tržišta za decembar, koji će pokazati da li je raspoloženje građevinskog sektora. U utorak će američki Biro za popis stanovništva izvestiti o novembarskim podacima o započetim stanovanja i građevinskim dozvolama. Predviđa se da će broj novozapočetih stanova blago opasti na 1,415 miliona sa 1,425 miliona jedinica u oktobru.

U sredu će Nacionalna asocijacija prodavaca nekretnina (NAR) objaviti podatke o postojećim prodajama kuća za novembar. Očekuje se da će postojeća prodaja kuća pasti na 4,2 miliona jedinica prošlog meseca, što je pad sa 4,43 miliona u oktobru i znatno ispod vrha od skoro 6,5 miliona u januaru. U oktobru je prodaja postojećih kuća pala na najniži nivo od 2011. godine, isključujući poremećaje u vezi sa pandemijom početkom 2020. godine, pošto su rastuće stope na hipoteke, opadanje pristupačnosti i ograničena ponuda smanjili potražnju za stambenim objektima. Predviđa se da će podaci o prodaji novih kuća, koji će se pojaviti sledećeg petka, takođe pokazati pad. Prodaja je verovatno pala na 608.000 u novembru, sa 632.000 u oktobru.

Više podtaka o inflaciji stići će sledeće nedelje, sa indeksom cena za ličnu potrošnju (PCE) za novembar, koji će biti objavljen u petak. Očekuje se da će PCE indeks cena porasti za 0,2% u novembru, blago usporavajući u odnosu na porast od 0,3% u oktobru. Na godišnjem nivou, predviđa se da će cene porasti za 5,5% u odnosu na godinu ranije, u odnosu na 6% u oktobru.