Nedeljni pregled 19.12.-23.12.2022
Objavljeno: 26. 12. 2022

Američki indeksi su u petak završili na višem nivou nakon izveštaja koji pokazuju da je PCE nastavio da opada prošlog meseca, a ujedno i potrošači očekuju da će se pritisci na cene dodatno smanjiti u narednim mesecima. Tokom sedmice, Dow je dobio 0,9%, ali Nasdaq je pao 1,9%, a S&P 500 je izgubio 0,2% jer su investitore opterećivali zabrinutost zbog daljeg povećanja stope Fed-a i mogućnosti recesije.

 
U toku ove saračane nedelje od važnijih tema imaćemo samo podatke o cenama nekretnina i očitavanje PMI indeksa. Verovatno da je važnije od toga pitanje da li će se dogoditi tradicionalni „Santa Claus rally“ tj. „Božićno-novogodišnji“ rast tržišta. 
 
Najnoviji podaci o cenama kuća u SAD stižu sledeće nedelje. Provajder indeksa S&P Global će u utorak objaviti svoj indeks cena kuća Case-Shiller National Home za oktobar, dok će Freddie Mac izdati svoj indeks cena kuća (HPI) za isti mesec. Očekuje se da su cene stanova koje prati Case-Shiller indeks pale za 1,2% u oktobru, nakon pada od 1,5% u septembru. Na godišnjem nivou, cene su verovatno dodatno usporile. Očekuje se rast od 9,1% u poređenju sa povećanjem od 10,4% u septembru. 
 
U petak će biti objavljen PMI indeks koji prati proizvodne aktivnosti širom srednjeg zapada SAD. PMI je verovatno dodatno opao u decembru nakon što je pao na 37,2 poena u novembru, što je manje od 45,2 bodova u oktobru. Prošlomesečno očitavanje PMI-a bilo je najniže od juna 2020. jer je ekonomsko usporavanje poslednjih meseci uticalo na američki proizvodni sektor. Svako očitavanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju poslovne aktivnosti.