Dnevni izveštaj 04.01.2023
Objavljeno: 04. 01. 2023

Tesla i Apple povukli američke indekse u crvenu zonu; Evropske berze zelenom; Inflacija u Nemačkoj 9,6% 
Pad na dve tehnološka giganta, Tesli i Applu, opteretio je sentiment na američkim berzama tokom utorka. Još tome možemo dodati i uzdržanost investitora, zbog činjenice da  se očekuje izveštaja sa sastanka u FED-u („meeting minutes“), na osnovu koga će se procenjivati dalji potezi ove institucije. 
Dov Jones Industrial Average je pao za 11 poena, dok je S&P 500 pao za 0,4%, a Nasdaq Composite je izgubio 0,7%. 
Akcije Apple-a pale su za 3,7% i zatvorile su se nešto ispod tržišne vrednosti od 2 biliona dolara po prvi put od 2021. Razlog za to je snižavanje rejtinga od strane Citi banke. U međuvremenu, akcije proizvođača električnih vozila, Tesle, pale su za više od 12% u utorak, nakon pada od 65% u 2022. Kompanija je prijavila broj isporuka za četvrti kvartal i godinu, koji je manji od očekivanja tržišta. Ostaje dilema da li će Tesla ispuniti target za 2023 – 2 miliona prodatih vozila. 


Panevropski Stoxx600 zatvorio je 1,2% naviše, sa skoro svim sektorima u pozitivnoj teritoriji. Makro teme su bile u fokusu na tamošnjem tržištu. Nemačka je objavila podatke o inflaciji za decembar – rast cena je iznosio 9,6% na godišnjem nivou. Slede podaci o inflaciji iz Francuske, danas, Italije u četvrtak i brza procena za celu evrozonu u petak. 
Source: CNBC, Investing.com