Dnevni izveštaj 05.01.2023
Objavljeno: 05. 01. 2023

Wall Street u blažim plusevima nakon predstavljanja zapisnika iz FED-a; Evropske berze u zelenom nakon podataka o inflaciji u Francuskoj 
Američki indeksi su imali relativno uspešan dan iako tematika i narativ na tržištu nisu pogodovali dobrom sentimentu. Investitori su u fokusu imali zapisnike sa sastanka Federalnih rezervi u decembru, koji su signalizirali mogućnost produženog trajanja monetarnog zatezanja. Dow Jones Industrial Average porastao je 0,4%, ili 133 poena, Nasdaq Composite je bio viši za 0,69%, dok je S&P 500 zatvorio 0,74% više. 
Članovi FED-a su prema objavljenim zapisnicima favorizovali „restriktivni monetarni pravac tokom dužeg perioda“, tačnije, sve dok inflacija ne dođe na prihvatljivih 2 procenta. Na ovu objavu su se nadovezale i vesti sa tržišta rada, koje gotovo da opravdavaju aktuelni stav FED-a. Naime, najnoviji izveštaj o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji radne snage (JOLTs) američkog Ministarstva rada, koji meri potražnju za radnom snagom, pokazao je da je broj radnih mesta u novembru pao manje od očekivanja. Brojka je na 10,5 miliona, u poređenju sa očekivanjima od 10,0 miliona. 


Panevropski Stoxx600 zatvorio je za 1,4% naviše, a većina sektora i velikih berzi završila je na pozitivnoj teritoriji. Verovatno je najveći podstrek tome dala objava o aktuelnoj inflaciji u Francuskoj. 
Inflacija u ovoj zemlji usporila je na 6,7 odsto u decembru sa rekordnih 7,1 odsto u prethodnom mesecu, pokazuju preliminarni podaci objavljeni u sredu ujutro. Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su međugodišnju inflaciju od 7,2%. Pre dva dana imali relativno povoljne podatke i kada je reč o inflaciji u Nemačkoj, tako da je objava iz Francuske praktično bila nadovezana pozitivna vest na tržištu. 
Source: CNBC, Investing.com