Dnevni izveštaj 06.01.2023
Objavljeno: 06. 01. 2023

Dobri podaci sa tržišta rada oborili američke indekse; Negativna reakcija i u Evropi 
S&P 500 je posrnuo u četvrtak, zbog padom na tehnološkim akcijama usled rastućih prinosa na trezorske obveznice. Poslednji podaci sa tržišta rada ne ukazuju na nikakvo pogoršanje, i to samo dan nakon što su decembarske beleške sa sastanka Federalnih rezervi signalizirale nastavak povećanja kamatnih stopa. S&P 500 je pao 0,83%, Dow Jones Industrial Average je pao 0,86%, ili 265 poena, Nasdaq Composite je pao 0,96%. Povećanje broja radnih mesta u privatnom sektoru bolje nego što se očekivalo u novembru. Istovremeno je manje prijavljenih nezaposlenih na nedeljnom nivou. Sve ovo učvrstilo je uverenje da će FED imati još dosta prostora za monetarno zatezanje, kako bi adekvatno obuzdao inflaciju. 
Microsoft je drugi dan zaredom bio najveći generat5or lošeg sentimenta na tehnološkim imenima, nakon što je UBS izrazio zabrinutost zbog usporavanja rasta u cloud segmentu tehnološkog giganta. Amazon je u međuvremenu pao za više od 1% nakon što je gigant e-trgovine potvrdio planove da otpusti nešto više od 18.000 radnika kako bi uštedio na troškovima. Ovaj potez usledio je nakon ranijeg upozorenja kompanije u decembru, da se tokom 2023 može očekivati dalje redukovanje radne snage. 
Apotekarski operater, Walgreens Boots Alliance, povećao je svoje prognoze za celu godinu nakon što je objavio kvartalne rezultate bolje od očekivanih. Akcija je ipak izgubila 5%. 
Bath & Body Works pao je za 30% nakon upozorenja o bankrotu zbog gomilanja gubitaka. Prodavac kućne robe rekao je da očekuje da će u trećem kvartalu ostvariti prihod od 1,26 milijardi dolara, što je ispod procene analitičara od 1,404 milijarde dolara. 


Nakon što se popeo na tronedeljni maksimum tokom poslednje tri sesije, panevropski Stoxx600 je zatvorio 0,15% niže. Uglavnom je ovo bila reakcija na trend u SAD-u. Inflacija u Italiji iznosila je 12,3% na godišnjem nivou u decembru, u odnosu na 12,6% prethodnog meseca. Ovo je treća važna zemlja EU zone koja izveštava o padu inflacije za mesec decembar 2022. 
Source: CNBC, Investing.com