Dnevni izveštaj 11.01.2023
Objavljeno: 11. 01. 2023

Američke berze u manjim dobicima; Evropske brze u korekcijama 
S&P 500 je blago porastao u utorak, ali jaču kupovni pritisak nije mogao potpuno prevladati, jer su se prinosi trezora oporavili uoči izveštaja o inflaciji koji treba da bude objavljen kasnije ove nedelje. S&P 500 je porastao 0,47%, Dow Jones Industrial Average dobio je 0,33%, ili 112 poena, a Nasdaq Composite je porastao za 0,68%. 
Rast na tehnološkim imenima vodile su kompanije poput Netflksa, Meta Platforms i Warner Bross Discovery. 
Warner Bross. Discovery je ojačao više od 8% nakon što je Bank of America dodala akcije na svoju listu najboljih ideja. Banka očekuje da će tokom 2023 ova kompanija konačno početi da smanjuje nagomilani dug. 
Apple i Microsoft su bili u zelenom, pri čemu je potonja podržana pozitivnom notom od Wedbusha. Coinbase Global ojačao je za više od 10% nakon što je detaljno izneo planove da smanji svoju radnu snagu za 20%, zbog slabljenja prometa na kriptovalutama. 
U međuvremenu, Amazon je saopštio da proširuje svoju uslugu prve kupovine, koja omogućava trgovcima da ponude vrhunske pogodnosti, uključujući besplatnu dostavu i povraćaj na sopstvenom sajtu. Njegove akcije su porasle za 2%. 


Panevropski Stoxx600 je zatvorio 0,56% niže, sa maloprodajnim akcijama koje su pale za 1,4% u proseku. Nemačka farmaceutska kompanija Bayer je zabeležila rast od 4,5 odsto nakon što je rekla da bi njen novi lek za zgrušavanje krvi mogao da ostvari više od 5 milijardi evra (5,4 milijarde dolara) godišnje prodaje. 
Source: CNBC, Investing.com