Dnevni izveštaj 13.01.2023
Objavljeno: 13. 01. 2023

Inflacija polako usporava, američki indeksi u manjim dobicima; Evropske berze u zelenom 
Wall Street je juče bio u manjim dobicima a novi izveštaj o inflaciji je prihvaćen tek uz dozu manjeg optimizma. Dow Jones Industrial Average je dobio 216 poena, ili 0,6%. S&P 500 je dodao 0,3%. Nasdaq Composite je u porastu od 0,6%. 
Decembarski izveštaj je pokazao pad maloprodajnih cena od 0,1% u odnosu na novembar, ali su iste i dalje bile 6,5% više nego prethodne godine. To je u skladu sa onim što su očekivali ekonomisti. U novembru, izveštaj je pokazao mesečni porast od 0,1% i godišnji tempo od 7,1%. 


Panevropski indeks Stoxx600 je zatvorio 0,7% naviše, sa većinom sektora i glavnih berzi na pozitivnoj teritoriji. 
Folksvagen grupa je prijavila najnižu prodaju u više od decenije, navodi Rojters. Kompanija se borila sa blokadom Covid-19 u Kini i izazovima u lancu snabdevanja izazvanim ratom u Ukrajini. Nemačka grupa saopštila je u četvrtak da je isporučila 8,3 miliona vozila kupcima prošle godine, što je za 7 odsto manje u odnosu na 2021.  
Akcije francuskog izdavača video igrica Ubisoft pale su za više od 21% nakon što je kompanija smanjila svoje smernice o prihodima, odložila izdavanje svoje nove igre „Skull & Bones“ i otkazala tri nenajavljene igre. 
Švajcarska kompanija Logitech potonula je za više od 14% nakon što je objavila kvartalne rezultate ispod očekivanja i smanjila očekivanja za 2023. 
Source: CNBC, Investing.com