Nedeljni pregled 09.01.-13.01.2023
Objavljeno: 16. 01. 2023

Ova sedmica će biti skraćena za današnji lokalni praznik u SAD (Martin Luter King day – neradni dan na berzi), a tokom ostatka iste fokus ulagača biće na novoj rudni objava od strane velikih banaka. U prvom redu mislimo na Morgan Stanley, Goldman Sachs, Charles Schwab, PNC Bank i Discover Financial Services. Takođe ćemo imati objave strane United Airlines-a, American Airlines-a, Procter & Gamble-a i Netflx-a. Od ostalih podataka, očekujemo izveštaj iz maloprodaje i indeks proizvođačkih cena (PPI).

 
Očekuje se da će Morgan Stanley objaviti zaradu po akciji (EPS) u četvrtom kvartalu od 1,25 dolara, što bi predstavljalo pad od 40% u odnosu na godinu ranije. Predviđeno je da prihodi budu na 12,17 milijardi dolara, što je pad od 16,2% u odnosu na četvrti kvartal 2021. Goldman Sachs, koji je prošle nedelje najavio otpuštanje 3.200 radnih mesta, predviđa se da će ostvariti zaradu po akciji od 5,25 dolara, što je pad sa 10,81 dolara godinu dana ranije. Provizije banka za investiciono bankarstvo skoro su se prepolovile u prva tri kvartala 2022. godine, na 77 milijardi dolara sa 132 milijarde dolara u 2021. prema nalazima kompanije Dealogic. 
 
U sredu će američki Biro za popis stanovništva izvestiti o stanju u maloprodaji u decembru, pružajući ključne podatke o potrošnji tokom sezone praznika. Predviđa se da je maloprodaja pala za 0,5% prošlog meseca, naspram pada od 0,6% u novembru. Uprkos rekordnoj online prodaji u ranoj sezoni praznične kupovine, očekuje se da je prodaja bila lošija prošlog meseca zbog kombinacije visoke inflacije, rastućih kamatnih stopa i smanjenja štednje domaćinstava. 
 
Takođe u sredu, Biro za statistiku rada (BLS) će objaviti indeks cena proizvođača (PPI) za decembar, prateći inflaciju sa stanovišta proizvođača robe i veletrgovaca. Takozvana inflacija proizvođača se verovatno smanjila u decembru, nakon povećanja od 0,3% u svakom od prethodna tri meseca. Na godišnjem nivou, rast cena je verovatno usporen na 7%, što je pad sa 7,4% u novembru i u poređenju sa vrhuncem od 11,7% u martu prošle godine. Osnovne cene, koje isključuju promenljive troškove hrane i energije, verovatno su porasle za 0,1%, a očekuje se da će godišnji rast cena pasti ispod 6% po prvi put od juna 2021.