Nedeljni pregled 16.01.-20.01.2023
Objavljeno: 23. 01. 2023

Posle pozitivnog početka godine na tržištima – delom vođenom boljom naracijom o inflaciji u SAD i širom sveta – sentiment investitora prošle nedelje je bio relativno „mešovit“. Tržišta akcija su bila u negativnim promenama sredinom sedmice nakon što su ekonomski podaci ukazali na slabiji proizvodni sektor i snagu potrošača u SAD. Pored toga, na sentiment su uticale i debate o gornjoj granici američkog duga, zajedno sa objava korporativnih rezultata. Dow je izgubio 2,7% na nedeljnom nivou a S&P500 0,7%. Nasdaq je bio u pozitivnoj promeni od 0,6%. 

 

Tekuća sedmica bi mogla biti jedna od najfrekventnijih, na polju objava rezultata.  Na meniju su Microsoft, Johnson & Johnson, Verizon i Lockheed Martin u utorak, a zatim Tesla, AT&T, IBM i Boeing u sredu. U četvrtak ćemo imati Visu, Mastercard i Intel. Nedelja će se završiti objavama Chevrona i American Ekpressa u petak. 
 
Projekcije zarade za kompanije S&P 500 su se neznatno poboljšale poslednjih nedelja, sa procenjenim padom od 3,9% u poslednjem kvartalu, u poređenju sa 4,1% projektovanim na početku godine, prema istraživanju FactSet-a. Analitičari sada predviđaju pad zarada u tri uzastopna kvartala koji će se produžiti do drugog kvartala ove godine, pri čemu se predviđa da će zarade u prvom i drugom kvartalu pasti za 0,6% i 0,7% na godišnjem nivou, pre nego što se oporave u drugoj polovini 2023. 
 
Biro za ekonomske analize (BEA) će u četvrtak objaviti procenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za četvrti kvartal. Ekonomisti predviđaju da je američka ekonomija porasla za 2,5%, nakon povećanja od 3,2% u trećem kvartalu i nakon dva uzastopna kvartalna pada u prvoj polovini godine. 
 
BEA će takođe u petak objaviti svoj indeks cena za ličnu potrošnju (PCE) za decembar, pružajući najnovije ažurirane informacije o inflaciji. Cene PCE su verovatno porasle za samo 0,1% prošlog meseca, u odnosu na 0,4% u novembru. Na godišnjem nivou, rast cena je verovatno usporen na stopu od 5,1%, što je pad sa 5,5% u novembru i sa nedavnog maksimuma od 7% u junu. Predviđa se da će osnovne cene, koje isključuju troškove hrane i energije, porasti za 4,4% u odnosu na prethodnu godinu, u odnosu na 4,7% u novembru. Očitavanje niže od očekivanog moglo bi da navede kreatore politike Federalnih rezervi da odluče o manjem povećanju kamatne stope od 25 baznih poena na predstojećem sastanku FOMC-a koji počinje 31. januara.