Dnevni izveštaj 24.01.2023
Objavljeno: 24. 01. 2023

Povratak optimizma na Wall Streetu; Evropske berze u blažim dobicima 
U ponedeljak je Nasdak Composite imao rast od 2,01%. S&P 500 i Dow su ojačali 1,19% i 0,76%, respektivno. Bio je to drugi uzastopni pozitivan dan za glavne proseke. Izjave guvernera Fed-a Kristofera Volera u petak, koje su izgleda dale prednost povećanju stope za samo četvrtinu procentnog poena na sledećem sastanku, podigle su nade investitora u mogući skori kraj monetarnog zatezanja. Izveštaj Wall Street Journal-a u nedelju je ukazao na mogućnost prolećne pauze povećanja kamatnih stopa a to je već znak da se Fed možda bliži kraju svoje kampanje. 
Akcije Tesle i Appla porasle su u nadi da će ponovno otvaranje u Kini podstaći njihovo poslovanje. Oba velika tehnološka imena nedavno su se uhvatila u koštac sa privremenim obustavom rada i udarima na tempo proizvodnje, dok se zemlja suočavala sa sve većim brojem slučajeva Covid-19. 
Spotify je dobio 3,1% nakon što je kompanija u ponedeljak poslala interni memorandum osoblju u kojem najavljuje planove za otpuštanje 6% svoje globalne radne snage, ili oko 600 zaposlenih. Izvršni direktor kompanije Spotifi Daniel Ek priznao je da je gigant za strimovanje bio „previše ambiciozan u svojim planovima“. 


Panevropski Stoxx600 zatvorio je 0,5% više, sa tehnološkim akcijama koje su dodale 2,2% u proseku, dok su akcije sektora osiguranja pale za 0,5%. Nije bilo posebno značajnih novosti sa ovih tržišta. 
Source: CNBC, Investing.com