Nedeljna očekivanja 30.01.-03.02.2023
Objavljeno: 30. 01. 2023

Prethodna nedelja završila je uz pozitivne promene na vodećim indeksima koje su uglavnom bile vođene dobrim sentimentom na tehnološkim akcijama. 
 
U toku ove nedelja, fokus tržišta biće na rezultatima iz nekoliko velikih tehnoloških kompanija, na novim podacima sa tržišta rada i na odlukama u FED-u i ECB-u. 

 
Rezultate će u toku nedelje objaviti Apple, Google, Amazon, Meta Platforms, Exxon, Pfizer, UPS, McDonald's, Caterpillar, Ford i General Motors. Predviđa se da će zarada po akciji Mete pasti za 38% na 2,25 dolara, zbog usporavanja rasta segmenta reklamiranja i gubitaka povezanih sa metaverzom. Uprkos projektovanom rastu prihoda od 6%, analitičari predviđaju da će Amazonov EPS pasti za 83% na 0,21 USD, jer pad prodaje putem e-trgovine utiče na profitabilnost. Prognoze su optimističnije za Google, pri čemu se predviđa da će EPS pasti za relativno manjih 13,4%. 
 
Tržište rada u SAD biće u centru pažnje sledeće nedelje. U sredu će Odeljenje za rad objaviti izveštaj Ankete o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji radnika (JOLTS) za decembar, u kojem će se pratiti otvaranje radnih mesta, zapošljavanje, otkazi mprošlog meseca. Provajder platnih spiskova ADP će takođe objaviti svoj Nacionalni izveštaj o zapošljavanju, koji prati rast platnih spiskova u privatnom sektoru u januaru. Ekonomisti predviđaju da je američka privreda dodala 185.000 radnih mesta ovog meseca, usporavajući sa porasta od 223.000 u decembru. Predviđa se da će stopa nezaposlenosti biti nešto veća, tačnije na 3,6%, u odnosu na trenutni nivo od 3,5% koji odgovara stopi pre pandemije. 
 
Kreatori politike Federalnih rezervi okupiće se u utorak na dvodnevnom sastanku Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC), koji će se završiti odlukom o kamatnoj stopi u sredu. Generalno se očekuje da zvaničnici Fed-a podignu kamatne stope za 25 baznih poena (bps), što bi postavilo referentnu stopu federalnih fondova u rasponu od 4,5-4,75%. 
 
Evropska centralna banka (ECB) i Banka Engleske (BoE) održaće sastanke o politici u četvrtak. Očekuje se da će kreatori politike ECB podići kamatne stope za 50 baznih poena. Očekuje se da će zvaničnici BoE takođe povećati stope za 50 baznih poena, pošto se Velika Britanija bori sa ekonomskim usporavanjem i najvišom stopom inflacije u poslednjih 40 godina.