Dnevni izveštaj 02.02.2023
Objavljeno: 02. 02. 2023

Američki indeksi u zelenom nakon odluke FED-a; Evropske berze bez većih promena 
Indeksi u Americi juče su imali dobar dan, nakon odluke iz FED- da poveća referentnu kamatnu stopu za očekivanih 25 baznih poena. Foksu tržišta sa ovog očekivanog poteza bio je pomeren na komentare vezane za inflaciju, na bazi kojih je deo ulagača očito zaključio da se može očekivati još samo jedno podizanje stope, iako to ostaje krajnje diskutabilno, jer FED nije nagovestio da bi upravo takav scenario bio najrealniji. 
S&P 500 je ojačao 1,05% i završio na 4.119,21, preokrenuvši raniji pad od skoro 1%. Nasdaq Composite je dodao 2% i popeo se na 11.816,32, podstaknut rastom proizvođača čipova nakon dobre objave iz Advanced Micro Devices-a. 
Akcije Pelotona su porasle za 26,5% nakon što je kompanija za fitnes opremu saopštila da se njen neto gubitak smanjio. Akcije Advanced Micro Devices-a porasle su za 12,6% nakon što je kompanija za proizvodnju poluprovodnika prijavila profit u četvrtom kvartalu koji je bolji od očekiavnog. 
Meta je imao veliki skok u produženom trgovanju nakon što je kompanija prijavila prihod u četvrtom kvartalu koji je nadmašio procene i najavila otkup akcija od 40 milijardi dolara. 


Panevropski indeks Stoxx600 završio je dan bez većih promena. 
Švajcarski proizvođač lekova Novartis izvestio je o osnovnom operativnom prihodu od 16,7 milijardi dolara za 2022. godinu, što je uglavnom isto u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija predviđa da će rast biti reda srednjeg jednocifrenog broja za 2023. godinu. Izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan rekao je za CNBC da se kompanija suočila sa izazovima u prvoj polovini 2022, uključujući hiperinflaciju i tekući uticaj pandemije koronavirusa. 
Španska banka BBVA izvestila je o rekordnom profitu za 2022. godinu, pripisujući rast skoku prihoda od kreditiranja i snažnom učinku u Meksiku. Neto profit od 6,42 milijarde evra (6,98 milijardi dolara) za celu godinu bio je ipak ispred očekivanja analitičara. Predsednik Karlos Tores Vila rekao je za CNBC da u 2023 očekuje niži rast od 2022. „ali i da je to i dalje rast“. 
Inflacija u zoni evra u januaru je dostigla 8,5 odsto, prema preliminarnim podacima objavljenim u sredu. Inflacija je počela da se smanjuje krajem 2022. godine. U decembru je zabeležena stopa od 9,2%. 
Source: CNBC, Investing.com