Dnevni izveštaj 03.02.2023
Objavljeno: 03. 02. 2023

Skok na Meti podigao Nasdaq; Apple, Amazon i Alphabet nakon zatvaranja objavili relativno slabije rezultate i očekivanja 
S&P 500 je u četvrtak porastao na najviši nivo u poslednjih pet meseci pošto su rezultati iz Mete, koji su bili bolji od očekivanih, dodatno poboljšali raspoloženje investitora. 
Širi tržišni indeks je skočio 1,47% na 4.179,76, što je najbolji nivo od avgusta. U međuvremenu, tehnološki težak Nasdaq Composite napredovao je za 3,25% na 12.200,82, ili na najviši nivo od septembra. 
Meta je porasla za 23% u svom najboljem danu od 2013. nakon što je prijavio prihode u četvrtom kvartalu iznad očekivanja  najavila otkup akcija u vrednosti od 40 milijardi dolara.  
Istovremeno, Dow Jones Industrial Average je podbacio, i pao za 39,02 poena, ili 0,11%, na 34.053,94. Glavni indeks je povukao niže pad Mercka, koji je objavila slabije izglede za naredni period poslovanja. 
FedEx je napredovao za 6,4% nakon što je kompanija objavila da otpušta 10% svojih službenika i direktora. Analitičari Citi-a i Bank of America pozdravili su ovu odluku, rekavši da kompanija drži svoje troškove pod kontrolom. 
Coinbase je porastao za 20% nakon što je federalni sudija Menhetna odbacio grupnu tužbu protiv kompanije. 
Apple je u četvrtak podbacio u rezultatima u pogledu prihoda, profita za mnoge svoje poslovne linije, što je dovelo do pada akcija u produženom trgovanju. Ukupna prodaja kompanije Apple za praznični kvartal bila je oko 5% niža od prošlogodišnje, što je prvi pad prodaje u odnosu na isti period prošle godine od 2019. 
Amazon je u četvrtak objavio smernice za prvi kvartal koje su ispod očekivanja tržišta, pa je to zasenilo prihode bolje od očekivanih za četvrti kvartal.  
Alphabet je takođe imao slabiju objavu. Akcije kompanije su pale za čak 6% nakon radnog vremena berze, izbrisavši veći deo od 7,28% koje je dobio tokom uobičajenih sati trgovanja. Pravu reakciju tržišta na ove tri objave videćemo tek danas. Vrlo verovatno da će biti negativna. 


Evropska centralna banka saopštila je da povećava svoju kamatnu stopu za 50 baznih poena, čime ista dolazi na 2,5%. 
Italijanski proizvođač luksuznih automobila Ferari povećao je osnovni profit za 2022. za 16% u odnosu na prethodnu godinu, što bi moglo da ukazuje na „još snažniju“ godinu koja dolazi. 
Deutsche Banka je objavila svoj 10. kvartal zaredom, završen profitom, dobivši podsticaj od viših kamatnih stopa i povoljnih tržišnih uslova. 
Source: CNBC, Investing.com