Dnevni izveštaj 10.02.2023
Objavljeno: 10. 02. 2023

Nasdaq u crvenom pritisnut daljom erozijom sentimenta na Googlu 
Indeksi na Wall Streetu su juče bili u crvenom, uglavnom zbog činjenice da se inverzija krive prinosa produbila, što je još jednom sve na tržištu podsetilo na moguću recesiju. Dow Jones Industrial Average izgubio je 249,13 poena, ili 0,73%, i zatvorio se na 33.699,88. S&P 500 je pao za 36,36 poena, ili 0,9%, da bi završio na 4.081,50. Nasdaq Composite je zabeležio najveći pad od tri, pao je za 1,02%, ili 120,94 poena, da bi završio sesiju na 11.789,58. 
Google pao je opet za više od 4% pošto su investitori postali zabrinuti zbog sve veće konkurencije u prostoru veštačke inteligencije. Pad Meta od 3% takođe je povukao tehnološki težak Nasdaq Composite. 
Diznijeve akcije su zatvorene za više od 1%  naniže. Inicijalno su akcije porasle nakon što je gigant zabave objavio manje gubitke pretplatnika od očekivanih na svom servisu za striming, zajedno sa profitom i prihodima koji su nadmašili procene analitičara. 
Coinbase je bio pod snažnim prodajnim pritiskom, nakon što je izvršni direktor Coinbase-a Brajan Armstrong tvitovao o „glasinama da bi SEC želeo da ograniči gomilanje cripto aktive običnim građanima SAD-a “. U četvrtak popodne, pristigao je i izveštaji da je platforma Kraken pristala da zatvori svoje operacije kripto zalaganja kako bi izmirio troškove sa SEC-om. Akcije Coinbase-a pale su za skoro 14%. 


Credit Suisse je pao za skoro 15%. Banka je prijavila ogroman gubitak od 7,3 milijarde švajcarskih franaka (7,9 milijardi dolara) za 2022. godinu, što je gore od 6,53 milijarde švajcarskih franaka koje predviđaju analitičari. Takođe, očekuje se i „znatan“ gubitak ove godine jer se sprovodi strateška reviziju nakon višestrukih korporativnih propusta. 
Gigant robe široke potrošnje Unilever rekao je da će dodatno povećati cene za svoje proizvode u prvoj polovini godine jer želi da popravi svoju bruto maržu. Postojeća povećanja cena pokrila su samo oko 75% inflacije ulaznih troškova sa kojom se suočila kompanija. Akcije su tokom dana porasle za 0,5%. 
Izvor: CNBC, Investing.com