Nedeljna očekivanja 13.02.-17.02.2023
Objavljeno: 13. 02. 2023

U toku ove nedelje glavni fokus tržišta biće na dve prilično važne makro objave – reč je o novim podacima o inflaciji i stanju u maloprodaji. U utorak će Biro za statistiku rada (BLS) objaviti indeks potrošačkih cena (CPI) za januar. Predviđeno je da su cene porasle za 0,4% prošlog meseca, ubrzavajući se sa 0,1% u decembru. Na godišnjem nivou, inflacija CPI je verovatno usporila na 6,2%, što je pad sa 6,5% u decembru i u poređenju sa 40-godišnjim maksimumom od 9,1% postignutim u junu prošle godine. To bi bila najsporija godišnja stopa od oktobra 2021. Očitavanje iznad značilo bi lošiji sentiment na tržištu i obrnuto. 


BLS će u četvrtak objaviti i Indeks cena proizvođača (PPI) za januar, prateći inflaciju sa stanovišta proizvođača i veletrgovaca. Proizvođačke cene su verovatno porasle za 0,4% prošlog meseca, tačnije to je aktuelni konsenzus tržišta. Na godišnjem nivou, rast cena je verovatno usporen na 5,4% sa 6,2% u decembru, što bi predstavljalo najmanji porast u odnosu na prethodnu godinu od marta 2021. 
 
U sredu ćemo imati podatke o maloprodaji za januar. Predviđa se da je maloprodaja porasla za 0,9% prošlog meseca, što je u odnosu na pad od 1,1% u decembru ipak poboljšanje. Na godišnjem nivou, prodaja je verovatno porasla za 4,5%, što je usporavanje sa 6% u decembru. Dobar izveštaj o maloprodaji mogao bi da signalizira da američki potrošač ostaje voljan da troši, uprkos uporno visokoj inflaciji i rastućim kamatnim stopama. Indeks potrošačkog raspoloženja Univerziteta u Mičigenu (MCSI) porastao je na 13-mesečni maksimum od 66,4 početkom februara, što ukazuje na povećano poverenja potrošača.  
 
Sezona objava korporativnih rezultata se nastavlja a od poznatijih imena u toku nedelje ćemo imati objave iz Palantira, Coca-Cole i Cisco Systems.