Dnevni izveštaj 17.02.2023
Objavljeno: 17. 02. 2023

Američki indeksi u crvenom nakon podataka o proizvođačkim cenama 
Američki indeksi imali su juče loš dan, pošto su najnoviji podaci o proizvođačkim cenama i nedeljni izveštaj sa tržišta rada, dali povoda da se na tržištu nastavi spekulisati da će FED nastaviti da pooštrava monetarnu politiku možda i oštrije nego što se do skora mislilo. Dow Jones Industrial Average pao je za 431,20 poena, ili 1,26%, na 33.696,85 poena. S&P 500 je pao za 1,38% na 4.090,41, a Nasdaq Composite je izgubio 1,78% i zatvorio se na 11.855,83.  
Januarski indeks cena proizvođača, još jedna mera inflacije, porastao je za 0,7 odsto u odnosu na mesec u izveštaju od četvrtka, dok su ekonomisti očekivali povećanje od 0,4 odsto. Istovremeno prema izveštaju Ministarstva rada, zahtevi za nezaposlenost su neočekivano pali za nedelju koja se završava 11. februara. Novi podaci dolaze nakon što su januarski indeks potrošačkih cena i izveštaj o maloprodaji bili viši nego što se očekivalo, što sugeriše da će Fed možda morati da ostane na kursu pooštravanja. 
Twillio je skočio 19% nakon što je nadmašio očekivanja za prihod u poslednjem kvartalu. Kompanija je objavila prihod od 1,02 milijarde dolara, nešto bolje od konsenzusne procene Refinitiva od milijardu dolara. 
Akcije Roku-a su porasle za više od 17% nakon što je kompanija za striming prijavila gubitak manji od očekivanog u poslednjem kvartalu, kao i veći prihod nego što su analitičari anketirani od strane Refinitiva očekivali. 


Sa evropskih tržišta izdvajamo da je Nemačka Commerzbank izvestila je o profitu koji je bolji od očekivanog u četvrtom tromesečju, što je dovelo do inicijalnog skoka na njenim akcijama za 8%. Banka takođe predviđa da će rezultati za ovu godinu biti "znatno iznad" onih iz 2022 – razlog su rastuće kamatne stope, koje pogoduju banci. 
Izvor: CNBC, Investing.com