Dnevni izveštaj 21.02.2023
Objavljeno: 21. 02. 2023

Evropske berze u blažim dobicima 
Evropska tržišta su u ponedeljak zatvorila nešto više posle burnog dana trgovanja. Pažnja će ove nedelje i na ovim berzama biti usmerena na objavljivanje beleški sa sastanka Federalnih rezervi. Američko tržište je juče bilo zatvoreno.  Pan-evropski indeks Stokk 600 kretao se između blagih gubitaka i dobitaka tokom cele sesije. Završio je u simboličnom plusu od 0,1%. 
Poverenje potrošača evrozone poraslo je u februaru, prema brzoj proceni koju je objavila Evropska komisija. Poverenje je poraslo za 1,7 poena u odnosu na januar i dostiglo -19,0. Procena je odgovarala prognozama analitičara Rojtersa. 
Proizvođač opreme za mobilne telekomunikacije Erikson planira da ukloni 1.400 radnih mesta u Švedskoj, u skladu sa prethodno najavljenom strategijom smanjenja troškova. 
Francuski proizvođač auto delova Faurecia bio među bolje perforiranim akcijama , dobivši 4,7% nakon što je u nedelju objavio da će prodati svoju zavisnu kompaniju SAS Cockpit Modules za 540 miliona evra (577,5 miliona dolara) kako bi se fokusirao na svoje „osnovne aktivnosti“. 
Izvor: CNBC, Investing.com