Dnevni izveštaj 23.02.2023
Objavljeno: 23. 02. 2023

Wall Street završio dan u blažoj korekciji nakon nepovoljnih komentara iz FED-a 
Sentiment na američkim berzama juče je bio donekle pogoršan pošto najnoviji komentari iz FED-a ukazuju na to da kurs monetarnog zatezanja još uvek ostaje aktuelan. 
Dow Jones Industrial Average pao je za 83 poena, ili 0,25%. S&P 500 je pao za 0,15%, dok je Nasdaq Composite porastao za 0,13%. 
Zapisnici sa sastanak FEDa su pokazali da je inflacija ostala „znatno iznad“ cilja od 2 odsto, dok je tržište rada i dalje u dobrom stanju, što doprinosi nastavku pritiska na povećanje plata i cena“. Ovakav ocena sugeriše da je preuranjeno očekivati eventualnu pauzu u podizanju stope ili obrnuti krus. 
Platforma za razmenu kriptovaluta Coinbase nadmašila je očekivanja vezana za nivo prihoda, ali su njene akcije ipak pale za 4%. 
Akcije Intela su se povukle za više od 2% u sredu nakon što je proizvođač čipova najavio da smanjuje svoju dividendu. Intel je u sredu ujutro objavio da će njegova kvartalna dividenda biti smanjena na 0,125 dolara po akciji sa 0,365 dolara, što je smanjenje za više od 60%. 
Akcije giganta e-trgovine, Amazona, porasle su za 1,7% nakon što je kompanija zaključila ugovor o kupovini pružaoca primarne zdravstvene zaštite One Medical. Amazon je pristao da kupi One Medical u julu kao deo svojih napora da produbi svoje prisustvo u zdravstvenoj zaštiti. 
Akcije Rio Tinta su blago pale pošto je anglo-australska rudarska kompanija prijavila profit nakon oporezivanja od 13,3 milijarde dolara za 2022. godinu, što je pad od 38% na godišnjem nivou. Rezultati u sektoru rudarstva uglavnom su bili niži nakon rekordne 2021. godine, delom zbog većih troškova inputa. Rio Tinto je takođe rekao da će više nego prepoloviti svoju dividendu. 
Proizvođač automobila Stellantis u sredu je objavio rekordne rezultate za celu godinu, izveštavajući o porastu neto dobiti od 26% na 16,8 milijardi evra (17,9 milijardi dolara) i velikom godišnjem porastu globalne prodaje baterija i električnih vozila (+41% g/g). 
Izvor: CNBC, Investing.com