Nedeljna očekivanja 27.02.-03.03.2023
Objavljeno: 27. 02. 2023

Utoku ove nedelje ćemo imati objave rezultat iz nekoliko velikih maloprodajnih kompanija, uključujući Target, Love's, Costco Vholesale, Dollar Tree, Kroger, Best Bui i Nordstrom, između ostalih. Očekuje se da će Target, deveti najveći trgovac na malo u SAD po prihodu, objaviti zaradu po akciji (EPS) od 1,39 dolara, što bi označilo pad od 55% u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija je u sredu saopštila da planira da uloži 100 milijardi dolara u nadogradnju svoje mreže lanca snabdevanja kako bi podstakla onlajn prodaju i povećala prisustvo u e-trgovini. 
 
Veliki trgovci na malo prijavili su solidne rezultate do sada ove sezone. Valmart je ranije objavio zaradu koja je nadmašila procene analitičara, vođena većom potrošnjom na potrepštine i osnovne potrošačke proizvode. Maloprodaja u SAD porasla je za 3 odsto u januaru, izvestio je prošle nedelje Biro za popis stanovništva, što ukazuje da je potrošnja i dalje jaka uprkos stalno visokoj inflaciji i povećanju kamatnih stopa.

 
Najnovije informacije o cenama kuća biće dostupne u utorak. Provajder indeksa S&P Global će objaviti svoj Case-Shiller National Home Price Indek za decembar, dok će hipotekarna kompanija Freddie Mac izdati indeks cena kuća koji prati cene porodičnih kuća. 
 
Predviđa se da će cene stanova, merene Kejs-Šilerovim indeksom, u decembru pasti za 0,7%, što bi označilo šesti mesec zaredom deflacije cena. U odnosu na prethodnu godinu, predviđa se da će indeks porasti za 6%, usporavajući sa 6,8% u novembru. Ovo bi označilo najmanji godišnji porast od septembra 2020.  
 
U toku nedelje, Institut za upravljanje snabdevanjem (ISM) i dobavljač indeksa S&P Global objaviće očitavanja indeksa menadžera nabavke (PMI) za februar, prateći snagu proizvodnog i uslužnog sektora u SAD. Predviđeno je da će ISM Manufacturing PMI blago porasti na 47,9, sa 47,4 u januaru, blago se oporaviti nakon osam uzastopnih meseci pada usred usporavanja industrijskog sektora. Svako očitavanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju poslovne aktivnosti.