Dnevni izveštaj 01.03.2023
Objavljeno: 01. 03. 2023

Američki indeksi u crvenom
Glavni američki indeksi su pali u utorak, verovatno zbog nepovoljnog trenda na kamatnim stopama, tačnije desetodogišnjim trezorcima, obzirom da nije bilo značajnijih novosti koje bi erodirale sentiment. Dow Jones Industrial Average pao je za oko 232,39 poena, ili 0,7% na 32.656,70. S&P 500 je pao za 0,3% a Nasdaq Composite je zatvorio 0,1% niže na 11,455,54. 
Apple napreduje u razvoju tehnologije za praćenju nivoa glukoze u krvi bez uzorka krvi, prema nedavnom izveštaju Bloomberga. Ako tehnološki gigant bude uspešan na ovom polju, Morgan Stenly predviđa da bi to moglo biti revolucionarno dostignuće. 
Zoom Communications,objavio je u ponedeljak posle zatvaranja zaradu bolju od očekivane i solidne izglede za dalje poslovanje. Ali to nije bilo dovoljno za tržišna očekivanja, te nije bilo veće pozitivne reakcije. 
Kompanija Norvegian Cruise Line Holdings pala je za 12% nakon što je prijavila gubitak veći od očekivanog u četvrtom kvartalu. Norvegian je izgubio prilagođenih 1,04 dolara po akciji na 1,52 milijarde dolara prihoda. Analitičari koje je anketirao Refinitiv predviđali su gubitak od 85 centi po akciji na prihod od 1,5 milijardi dolara. 
Advance Auto Parts., kompanija za rezervne delove za automobile dobila je 3,3% nakon što je prijavila prihode bolje od očekivanih i zaradu u četvrtom kvartalu od 2,88 dolara po akciji, što je iznad procene StreetAccount-a od 2,41 dolara. 


Dvocifrena prognoza daljeg rasta poslovanja dovela je nemačkog dobavljača industrije poluprovodnika Aiktron među najveće dobitnike iz korpe panevropskog Stoxx600 indeksa. Akcije kompanije porasle su za 11,5% u prepodnevnoj trgovini, nakon objave celogodišnjih rezultata.Rast prihoda je iznosio 8% a rast neto dobiti 6%. 
Izvor: CNBC, Investing.com