Dnevni izveštaj 03.03.2023
Objavljeno: 03. 03. 2023

Američki indeksi u zelenom, podržani komentarima iz FED-a 
•    Četvrtak je bio relativno dobar dan za američke indekse. Sentiment je poboljšan nakon izjave jednog od čelnika FED-a da bi podizanje stope od 25 baznih poena, kako se inače i očekuje bila najprikladnija opcija za predstojeći sastanak. Dow Jones Industrial Average poskočio je 341,73 poena, ili 1,05%, i zatvorio se na 33,003,57. S&P500 je dobio 0.76% a Nasdaq 0,73%.
•    Akcije Salesforcea i Okte su skočile nakon objava dobrih rezultata i predstavljanja dobrih očekivanja za buduće poslovanje.  
•    Akcije Tesle, popularne među malim investitorima, izgubile su 5,8 odsto nakon što kompanija nije otkrila detalje o vozilima sledeće generacije tokom svog dugo očekivanog dana investitora u sredu. Izvršni direktor Elon Musk predstavio je treći deo svog „Master plana“. Musk i drugi rukovodioci ponovili su cilj proizvodnje 20 miliona električnih vozila godišnje do 2030. godine, što bi značilo više od 15 puta više od 1,31 miliona isporučenih 2022. On je takođe podelio planove za izgradnju više fabrika za proizvodnju automobila i baterijskih ćelija, uz povećanje proizvodnje na već postojećim lokacijama. 
•    Dan Loeb iz Third Pointa preuzeo je pasivni udeo u proizvođaču čipova AMD, preneo je  CNBC. Akcije AMD-a su skočile za 3% u popodnevnom trgovanju u četvrtak nakon ove novosti . 
•    Snowflake je nadmašio očekivanja analitičara, koje je anketirao Refinitiv. Međutim, investitori nisu reagovali na to nakon što je saopšteno da su smernice za tekući kvartal slabije nego što su analitičari očekivali. Akcije su pale za više od 13% u podne na sednici u četvrtak. 
•    Ukupna inflacija u zoni evra pala je na 8,5 odsto u februaru, u odnosu na 8,6 odsto prethodnog meseca. Ovo je bilo iznad 8,2 odsto prognoze ekonomista koje je anketirao Rojters i dolazi u trenutku kada neki analitičari povećavaju svoja očekivanja, vezane za nivoe kamatnih stopa za Evropsku centralnu banku.